Salarizarea unică modificată peste noapte

421
salarizareDeşi guvernanţii anunţă ca s-au înţeles asupra legii unice, sindicatele cer modificarea coeficienţilor din proiect, pentru a se respecta principiul „la munca egală, salariu egal” şi spun că nu sunt de acord cu asumarea răspunderii de către Guvern, neînţelegând „graba” Executivului.

De asemenea, „Cartel Alfa” cere Guvernului să publice pe site proiectele de legi pe care îşi asumă răspunderea. Vicepreşedintele „Cartel Alfa”, Petru Dandea, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că trebuie făcute corecţii pe grilele actuale. „Nu înţelegem de ce un contabil din Ministerul Educaţiei să aibă un salariu mai mare decât un contabil din Ministerul Muncii, sau de ce un şofer al unui ministru să aibă salariul dublu faţă de cel al unui şofer de ambulanţă”, a subliniat Dandea.
El spune că, oricum, coeficienţii din grila unică se vor aplica din 2012-2013, sau poate şi mai târziu, şi există posibilitatea ca legea să fie modificată prin ordonanţe de urgenţă, ceea ce este anormal. Prin aplicarea Legii unice de salarizare, vor dispărea cele 39 de legi ale salarizării personalului bugetar, fiind eliminate discrepanţele şi privi-legiile din sistem, a declarat prim-ministrul Emil Boc.
„Nimeni nu pierde din drepturile salariale în plată; nici cei din Justiţie nu pierd odată cu aplicarea Legii salarizării unice. Asta înseamnă ca vom avea o creştere mai accelerată a salariilor acelora care se află astăzi la baza piramidei – profesori, medici, funcţionari publici – şi vom avea de-a face cu o îngheţare la nivel de vârf a drepturilor salariale existente, până când se va ajunge la raportul de 1 la 12”, a mai declarat Emil Boc. Bine şi pentru magistraţi. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat ieri că magistraţii sunt gata să abordeze o atitudine raţională şi să abandoneze protestele, în funcţie de răspunsul Executivului. „Obiectivul este să obţinem păstrarea unui statut al magistraţilor corespunzător poziţiei lor constituţionale”, a afirmat Predoiu.
Judecătorii solicită salarizarea la nivelul celorlalte două puteri în stat, Executivul şi Legislativul, şi menţinerea unor sporuri, cum ar fi cel de stres, în cuantum de 50% din salariu. Curăţenie în agenţii. Veniturile proprii ale agenţiilor vor intra în bugetul de stat, numărul agenţiilor va fi redus de la 223 la 112, iar peste 9000 de posturi vor fi restructurate, potrivit proiectului de lege privind restructurarea agenţiilor şi raţionalizarea cheltuielilor bugetare.
Tot în această lege este introdusă prevederea cu privire la interzicerea cumulului pensie-salariu la stat. „După intrarea în vigoare a legii, nimeni din sistemul bugetar nu va mai putea cumula la stat pensia cu salariul, dacă are o pensie în plată mai mare de 1700 de lei.
Cei care au peste 1700 de lei nu vor mai putea cumula şi vor fi obligaţi să aleagă ori pensia, ori salariul”, a explicat premierul. Prim-ministrul a precizat că restructurarea agenţiilor se face, în principiu, prin această lege pe care Executivul şi-o va asuma în Parlament, dar o parte dintre ele vor fi restructurate şi prin hotărâri de Guvern.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here