Salariaţii Minprest, devin sindicalişti USMO

140

Picture 012Sute de salariaţi ai unei societăţi la care sindicatele şi Societatea Naţională a Lignitului deţin pachetul de acţiuni vor deveni membri ai Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, în fruntea căreia se află Marin Condescu. Liderii muncitorilor de la Minprest SA s-au întâlnit cu şeful USMO şi au negociat de zor zilele acestea integrarea lor în structura sindicală, structură din care mai făcuseră parte până în 2002.

Fosta Companie a Lignitului a externalizat atunci prestatorii de servicii şi, astfel, cei de la Minprest au devenit o societate de sine stătătoare, sindicatele lui Condescu având aici 5% din pachetul de acţiuni. Pe acest considerent, muncitorii nu s-au afiliat la USMO, rămânând independenţi, un lucru care nu i-a ajutat prea mult nici atunci şi nici acum.

În condiţiile de criză aceştia s-au trezit că nu mai au de lucru, dar nici liderii care să le negocieze o protecţie socială similară cu cea a minerilor şi, ca atare, le-au cerut reprezentanţilor lor să adere la USMO, Condescu promiţându-le acum sprijin. Acesta declară că are o obligaţie morală în a-i ajuta pe angajaţii de la Minprest, angajaţi care nici măcar nu au contracte de muncă, ei lucrând acum aproape la negru, despre protecţie socială neputând fi vorba în nici un caz. Condescu spune că reinternalizarea societăţii se va face în limita celor circa 500 de angajaţi care au plecat în 2002 din sistem, ceea ce presupune că alte câteva sute de persoane vor reprezenta „o problemă”.

Liderul sindical declară că nu doreşte nici disponibilizări, dar nici ca muncitorii să plece acasă cu buzunarele goale şi, în consecinţă, administraţia şi sindicatele negociază pentru a găsi o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi. Şeful USMO spune că şansele să fie acordate plăţi compensatorii pentru viitorii disponibilizaţi sunt mari, negocierile încă nefiind concretizate prin vreun acord final pe această temă.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here