,,Sabia Revoluției” – expoziție inedită la Muzeul Județean ,,Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu

1742

În anul Bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, municipiul Târgu-Jiu este gaza unui eveniment omagial deosebit prin organizarea unei expoziții inedite de prezentare a unor obiecte de patrimoniu care au legătură cu marele pandur.
Este vorba de expoziția ”Sabia Revoluției”, a cărei deschidere pentru publicul târgujian a avut loc marți, 28 septembrie 2021, desfășurată în parcul de lângă la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, în cadrul unui eveniment inedit.
Evenimentul este organizat în anul Bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu, prin care organizatori doresc, pe de o parte, să aducă un omagiu evenimentelor de acum două secole, iar pe de altă parte, să ofere gorjenilor posibilitatea de a vedea în expoziția găzduită în sălile Muzeului Județean Gorj câteva obiecte de patrimoniu, dar și alte piese inedite care au legătură cu revoluția din anul 1821.
De remarcat sunt cele trei piese forte ale expoziției, respectiv ”Sabia lui Tudor”, ”Proclamația lui Tudor” rostită pe Câmpia de la Padeș, precum și portretul marelui pandur, realizat de Theodor Aman.
În cele patru săli destinate expoziției vizitatorii mai pot vedea o mulțime de obiecte și imagini care au legătură directă sau indirectă cu evenimentul de la 1821 evocat și cu Tudor Vladimirescu.
Expoziția este deschisă publicului în perioada 28 septembrie – 22 octombrie 2021 și beneficiază de un pliant de prezentare generos.
Aducerea la Târgu-Jiu a acestor piese, care aparțin Muzeului Național de Istorie al României din București, a fost posibilă prin efortul și implicarea directă și nemijlocită a Rotary Club Târgu-Jiu, care a reușit astfel să ofere comunității locale privilegiul de a vedea aici aceste piese de patrimoniu, altfel greu de văzut.
Prima parte a evenimentului a avut loc în Parcul de lângă muzeu, iar auditoriul, format din târgujieni, tineri, elevi și oameni de cultură, a fost încântat de lecția de istorie a Prof. dr. Gheorghe Nichifor. De asemenea, au mai vorbit reprezentanți ai organizatorilor și reprezentantul Muzeului Național de Istorie a României din București, care au apreciat acest demers și efortul organizatorilor de a reuși să aducă la Târgu-Jiu aceste piese și să omagieze cum se cuvine evenimentele de acum două secole. De menționat faptul că ”Sabia lui Tudor” a mai poposit la Târgu-Jiu cu câțiva ani în urmă, dar ”Proclamația de la Padeș” și tabloul lui Aman sunt prezente pentru prima oară în sălile Muzeului Județean.
În acest context, reținem mai jos declarația Președintelui Clubului Rotary Târgu-Jiu, referitoare la acest eveniment: ”Astăzi, prin efortul Clubului Rotary Târgu-Jiu, sprijinit de partenerii săi și Muzeul Județean Gorj, a reușit să facă în așa fel încât, în anul Bicentenarului de la Revoluția de la 1821, sabia originală a Marelui pandur Tudor Vladimirescu și Proclamația rostită de acesta la Padeș, să poposească pentru trei săptămâni la Târgu-Jiu. Personal, mă bucur extrem de mult pentru faptul că sunt participant la acest eveniment emoționant, iar împreună cu prietenii mei de la Clubul Rotary am reușit să organizăm acest eveniment. Doresc să adresez mulțumiri deosebite partenerilor noștri care ne-au sprijinit în demersul ce l-am inițiat încă de la începutul anului și a face posibil acest eveniment, precum și conducerii Muzeului Județean Gorj pentru găzduirea acestei expoziții și asigurarea logisticii necesare pentru desfășurarea în bune condiții a evenimentului de azi, precum și pe perioada celor trei săptămâni cât va dura expoziția. Sunt convins că mulți târgujieni, precum și elevii din Târgu-Jiu și în județ, își vor face timp să vizioneze această expoziție, în organizarea căreia noi am pus foarte mult suflet”.
Mai subliniem faptul că Rotary Club Târgu-Jiu a mai organizat anul acesta câteva evenimente pentru comunitatea locală, ca să amintim doar ”Turneul Stradivarius” în Parcul Coloanei fără de Sfârșit, precum și ”Promenada Inimilor” din septembrie a.c., iar organizatorii spun că vor continua să ofere târgujienilor noi surprize în viitor.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost lansat și ultimul număr al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon”, dedicată ”Bicentenarului Revoluției de la 1821” și editată în condiții grafice deosebite de către Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni.
dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here