Să ne cunoaştem şi să ne cinstim eroii

568
Aniversarea Zilei Pompierilor din România în fiecare an în luna Septembrie este expresia respectului pe care îl datorăm trecutului şi faptelor de eroism al celor care au luptat cu arma în mână pentru afirmarea identităţii noastre naţionale.

Printre osemintele pe care s-a înălţat şi dăinuie România se află şi jertfele Pompierilor Români.

Cu sentimente de profundă admiraţie şi perenă recunoştinţă faţă de glorioasele fapte de armă săvârşite de Detaşamentul de pompieri comandat de bravul Căpitan Pavel Zăgănescu, rememorăm un eveniment cu rezonanţe istorice şi anume, Bătălia din Dealul Spirii din 13 Septembrie 1848.
Atunci, pompierii militari din Bucureşti conduşi de comandantul lor au apărat valorile promovate de Revoluţia Română, înregistrându-se unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria noastră împotriva trupelor turceşti, venite să înfrângă prin forţa armelor mişcarea revoluţionară de la 1848 din Ţara Românească. Gestul eroic al pompierilor a arătat cetăţenilor Bucureştilor, dar şi tuturor românilor, că libertatea, egalitatea, democraţia, afirmarea identităţii naţionale, trebuie apărate chiar cu preţul vieţii.
La 16 Septembrie 1901 în Bucureşti a avut loc o grandioasă manifestaţie de recunoştinţă a populaţiei Capitalei, cu ocazia inaugurării Monumentului Eroilor Pompieri la care au participat şi 17 veterani (care rămăseseră în viaţă) ai istoriei bătăliei din Dealul Spirii. Cu această ocazie, preşedintele Consiliului de Miniştri, D.A.Sturza spunea:,, sângele acestor credincioşi a ridicat neamul întreg şi vânjos, plin de încredere în sine şi în viitor! Nu se poate uita de poporul român, că impulsivitatea mişcării de redeşteptare din 1848, sigilată prin fapta eroică din 13 septembrie, a reînviat şi s-a refondat simţământul despre datoriile noastre către patrie”.
Tradiţiile patriotice şi ostăşeşti ale pompierilor militari au marcat şi alte evenimente majore din istoria României moderne prin participarea la operaţiunile militare în cadrul Războiului de Independenţă de la 1877, precum şi prin admirabilul spirit de sacrificiu şi profesionalism dovedit în apărarea obiec-tivelor economice, sociale şi strategice de furia incendiilor provocate de confruntările armate din cele două războaie mondiale, iar în anul 1989 pompierii militari s-au aflat pe baricadele revoluţiei.
În cartea de onoare a acestei nobile arme sunt înscrise remarcabile pagini de curaj şi înalt profesionalism. În timp de pace în spiritul aceleiaşi tradiţii glorioase, militari sau civili, profesionişti sau voluntari, pompierii îşi onorează în nenumărate rânduri cu preţul sacrificiului suprem misiunea profund umanitară de apărare a vieţii şi patrimoniului persoanelor împotriva efec-telor distrugătoare din cadrul unor situaţii de urgenţă. În conştiinţa românilor, activitarea pompierilor-pusă în slujba apărării vieţii oamenilor, a proprietăţii private-este asociată întotdeauna cu spiritul de dăruire şi sacrificiu cu înalta responsabilitate civică, cu autenticul eroism. Acest eroism cotidian demn şi modest, este un exemplu pentru societatea noastră, care îşi construieşte acum un nou sistem de valori.
Veghea neîntreruptă a pompierilor reprezintă o contribuţie importantă la accentuarea eforturilor pe care ţara noastră le face atât în plan economic cât şi social, pentru creearea şi consolidarea unui cadru care să poată garanta siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor.
Prezenţi întotdeauna acolo unde nevoia o cere, pompierii militari precum şi colegii lor de breslă din serviciile publice şi private, cu bărbăţie şi curaj şi-au riscat de nenumărate ori viaţa pentru salvarea oamenilor şi bunurilor materiale din flăcările mistuitoare, din învolburarea apelor, precum şi pe timpul unor dezastre sau catastrofe.
În încheiere doresc să-l citez pe marele istoric academician Nicolae Iorga: „Nu se pot cinsti îndeajuns aceia care cu mândrie şi-au dat viaţa pentru ca să trăim în marginile pământului locuit, muncit şi apărat de neamul nostru şi ale căror nume trebuie păstrate şi recunoscute din generaţie în generaţie, iar copiii văzând că nu se uită jertfele pentru patrie, vor creşte cu aceiaşi aplicare spre sacrificiu”.
Col. (r) I.Marin Sorescu (Tg-Jiu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here