S-a deschis Târgul de Moş Nicolae

379

Picture 027Târgul de Moş Nicolae şi-a deschis ieri porţile. Gorjenii au la dispoziţie întreaga săptămână pentru a achiziţiona cadouri pentru cei dragi, peste 30 de meşteri populari din majoritatea zonelor ţării fiind prezenţi anul acesta la Târgu-Jiu.

Printre produsele expuse în căsuţele din centrul municipiului se numără instrumente muzicale, ţesături, cusături, icoane dar şi alte obiecte confecţionate de meşterii populari prezenţi la târg.

Peste 30 de meşteri populari din majoritatea zonelor zării îşi vor expune timp de o săptămână creaţiile în cadrul Târgului de Moş Nicolae, organizat în centrul municipiului Târgu Jiu. Ajuns deja la cea de-a treia ediţie, târgul îşi propune să ofere tuturor gorjenilor ocazia de a achiziţiona produse tradiţionale pe care să le ofere în dar celor dragi. Deschiderea oficială a avut loc ieri, în jurul orelor 11:00, în prezenţa autorităţilor locale, judeţene, precum şi oamenilor de cultură din Gorj. Dacă la primele două ediţii, târgul a purtat denumirea de „Târgul de Crăciun” şi s-a desfăşurat în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie, anul acesta organizatorii au decis să Picture 062aibă loc în perioada 5-11 decembrie, tocmai pentru a oferi vizitatorilor ocazia de a le cumpăra cadouri celor dragi şi cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae. “Este al treilea an consecutiv când Centrul Judeţean pentru Conservare, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Târgu-Jiu, organizează un târg al meşterilor populari în apropierea sărbătorilor de iarnă. Doresc din tot sufletul ca meşterii populari să se simtă bine în Târgu-Jiu pe parcursul acestei săptămâni şi ca târgujienii să profite de faptul că timp de o săptămână de zile vor putea să facă cadouri pentru toţi cei dragi”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.

Peste 30 de meşteri populari din România

Ion Cepoi a adăugat că la această ediţie a târgului sunt prezenţi peste 30 de meşteri populari din toate zonele ţării: “Avem bucuria ca la această ediţie să participe 15 meşteri populari din judeţul Gorj, iată că în fiecare an, cu fiecare ediţie, numărul meşterilor populari din Gorj care expun la târg creşte, şi peste 17 meşteri populari din diverse judeţe ale ţării, din Oltenia, din apropierea Picture 051Olteniei, din Transilvania, din Muntenia. Aşadar, aproximativ toată zona este acoperită”. La deschiderea oficială a târgului au participat şi Vasile Râbu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, precum şi Gabriel Sanda, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, acesta din urmă declarând că oraşul nostru este cel care are cel mai mult de câştigat în urma acestor schimburi culturale. “În şiragul de manifestări pe care primăria, împreună cu alte instituţii din judeţul Gorj, le organizează în luna decembrie a acestui an, această manifestare la a cărei deschidere participăm astăzi are un conţinut aparte pentru că este realizată de expozanţi din zone diferite ale ţării care vin aici ca să aducă produse tradiţionale româneşti pentru târgujieni, pentru gorjeni. Credem că prin schimburile pe care le facem cu dumneavoastră în domeniul culturii populare are de câştigat în primul rând municipiul Târgu-Jiu”, le-a transmis Gabriel Sanda meşterilor populari. Şi Vasile Râbu a ţinut să le ureze acestora bun venit şi cât mai mulţi cumpărători. “Urez bun venit meşterilor populari la acest târg. Este o ocazie unică şi frumoasă pentru părinţi, pentru noi toţi, ca la noapte să punem ceva în ghetuţe la copii. Sper să fie o afluenţă mare de oameni, de cumpărători”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean cu ocazia deschiderii Târgului de Moş Nicolae.

Instrumente muzicale inedite, la Târgul de Moş Nicolae

Printre noutăţile pe care le aduce ediţia din acest an a Târgului de Moş Nicolae se numără şi cimpoiul realizat de un meşter popular dintr-un tâlv. Toader Busnea este din judeţul Vâlcea şi este prima dată când participă la Târgul de Moş Nicolae. Spune că a descoperit această nouă întrebuinţare a unui obiect folosit în mod tradiţional pentru tragerea vinului din butoi în urmă cu 35 de ani. Mai mult, potrivit acestuia primul astfel de instrument inventat de el poate fi admirat şi acum la Muzeul Omului din Paris: “În momentul când am mers la un cumnat de-al meu din Romaneşti, comuna Roşiile, am văzut că trăgea din butoi cu tâlvul şi din clipa aceea am zis că ce-ar fi să-l fac să cânte. M-am rugat de el, chiar mi-a dat acel tâlv, şi am reuşit să-l fac să imite cimpoiul. Acel tâlv din Oltenia inventat de mine există şi acum la Muzeul Omului”, a spus meşterul vâlcean. Dacă Toader Busnea se află la prima sa participare la Târgul de Moş Nicolae din oraşul nostru, alţi meşteri se pot lăuda că au venit la acest târg încă de la prima ediţie. “Sunt pentru a treia oară la Târgul de Moş Nicolae. Am venit încă de ieri şi acum aşteptăm să vedem cum merg vânzările că încă nu ştim. Le oferim diferite produse ceramice, de la ceşcuţa de ţuică la ulcelele pentru vin, oale pentru sarmale, ulcioare pentru vin şi apă, căni”, ne-a spus Ion Rătăzeanu, meşter olar din Gorj. Nici vâlceanul Nicolae Manoli nu se află pentru prima dată la Târgu-Jiu, el fiind prezent în fiecare an la târgul de sărbători cu obiecte realizate din lemn: “Reprezint arta lemnului din judeţul Vâlcea. Vin pentru a treia oară şi am adus diferite produse: furci de tors, blidare, linguri, pecetare, minitroiţe, solniţe şi obiecte pentru cadouri de Crăciun. E prima zi, abia acum a avut loc deschiderea festivă, târgul o să dureze o săptămână, noi sperăm că va avea succes marfa noastră”. Târgul se va închide duminică, astfel că doritorii au suficient timp la dispoziţie pentru a achiziţiona unul sau mai multe dintre produsele realizate de meşteri populari din toată ţara.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here