Rromii gorjeni, informaţi despre accesul pe piaţa muncii

204

SANY1742La sfârşitul săptămânii trecute, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” a organizat o întâlnire, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. Tema discutată a vizat informarea persoanelor de etnie romă şi a grupurilor vulnerabile din judeţul Gorj.

Vineri 25 martie, asociaţia Partida Romilor „Pro Europa a organizat o şedinţă de lucru pe tema unei bune implementări a proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”; acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Intervenţie 5.1. „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”. Dezbaterea s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a urmărit informarea, dar şi selectarea persoanelor care doresc să urmeze cursurile de calificare şi recalificare profesională.

200 de romi, formaţi profesional

Proiectul european „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine” are drept obiectiv facilitarea integrării socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lungă durată, şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă. El este implementat la nivelul a nouă judeţe din diferite regiuni, printre acestea aflându-se şi Gorjul.

În judeţul nostru, conform cerinţelor proiectului, structura grupului ţintă selectat este: minim 50 de femei, 20 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, 150 de persoane inactive, 50 de şomeri, dintre care 15 şomeri de lungă durată şi 35 de şomeri de scurtă durată. Din cele 200 de persoane care vor fi formate profesional, la nivelul judeţului nostru, 110 persoane vor fi incluse în programe de consiliere. De asemenea, cei 50 de şomeri, 20 vor fi angajaţi la finalizarea programelor de formare, prin certificarea competenţelor profesionale.

În cadrul proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine” vor fi implementate 10 programe de formare profesională de tipul calificare specializare, perfecţionare pentru diferite ocupaţii: expert local pe problemele romilor, manager proiect, asistent relaţii publice şi comunicare, expert achiziţii publice, expert fonduri structurale, inspector resurse umane, formator, auditor mediu, auditor calitate, florar decorator, mediator social, operator calculator electronic şi reţele, lucrător în izolaţii, lucrător în structuri pentru construcţii, lucrător finisor pentru construcţii, zidar pietrar tencuitor, instalator, frizer, manichiurist, mecanic, lucrător în comerţ. Chelner, bucătar, barman, ajutor bucătar, cameristă hotel, muncitor peisagist, agent de curăţenie.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here