România este încă în recesiune

244
economieProdusul Intern Brut (PIB) a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere de 1,5%, în termeni reali, comparativ cu trimestrul trei, astfel că economia României nu a ieşit încă din recesiune, pe întreg anul 2009 declinul fiind de 7,2%, potrivit datelor publicate, de INS.

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere de 1,5% în termeni reali comparativ cu trimestrul trei, astfel că economia României nu a ieşit încă din recesiune, pe întreg anul 2009 scăderea fiind de 7,2%, potrivit primelor estimări ale INS.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, PIB-ul a înregistrat o scădere de 6,6%.
Majoritatea analiştilor chestionaţi de MEDIAFAX nu au anticipat evoluţia economiei din ultimul trimestru al anului trecut şi pe întreg anul 2009, prognozând o creştere uşoară în ultimele trei luni şi un declin de 6,6%-7% pe tot anul, respectiv ieşirea economiei din recesiune începând cu ultimul trimestru.
Economia României a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru până în prezent în termeni ajustaţi sezonier.
Pentru termenul de ieşire din recesiune nu există o definiţie economică general acceptată, însă la nivel internaţional se afirmă că o economie a ieşit din recesiune atunci când înregistrează primul trimestru de creştere, după mai multe intervale de scădere. În mod similar, se afirmă că o economie a intrat în recesiune după ce PIB-ul a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a înregistrat în 2008 o creştere economică record, de 7,1%, mai mare faţă de avansul de 6% înregistrat în 2007.
În vederea alinierii la cerinţele Uniunii Europene, începând cu anul 2009, Institutul Naţional de Statistică publică trimestrial estimări „semnal” (Flash) privind evoluţia Produsului intern brut în trimestrul curent faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent – indice brut şi faţă de trimestrul anterior – indice ajustat sezonier. Datele sunt publicate la aproximativ 45 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here