România are nevoie de 5 miliarde de euro până la finalul anului fără banii de la FMI şi CE

389

BNRRomânia are nevoie de 5 miliarde de euro până la sfârşitul anului bani cu care să îşi achite obligaţiile, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), la o emisiune televizată.

Potrivit acestuia, suma s-a majorat din cauza amânării tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).

“Este o mare problemă, deoarece cred că deja suma necesară, în total, s-a ridicat la 5 miliarde de euro”, a spus Vasilescu. El a adăugat că autorităţile române nu vor apela la emisiunea de monedă pentru a suplini necesarul de bani. “Din 1997, România nu a făcut nici o emisiune monetară fără acoperire în valută, reintrări de valută în ţară. Cine visează la afluxuri mari de bani dinspre BNR fără această acoperire visează degeaba”, a comentat consilierul guvernatorului BNR. La rândul său, analistul economic Daniel Dăianu a atras atenţia, la aceeaşi emisiune, că “vom plăti pentru această criză politică”. “Vom plăti o primă pentru instabilitatea politică indusă de alegerile prezidenţiale pentru faptul că băncile ce operează în România au prins statul la strânsoare, cel care, în condiţii de criză globală, se bucură totuşi, într-un spaţiu naţional, de cea mai bună bonitate. În mod normal, statul ar fi trebuit să beneficieze de o primă de risc, să plătească mai puţin decât plăteşte sectorul privat”, a afirmat Dăianu. Şi fostul premier desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, că instabilitatea politică duce la majorarea nevoilor de finanţare ale României de la 3,5 miliarde de euro la 5 miliarde de euro până la sfârşitul anului. Între timp, atât FMI, cât şi Comisia Europeană au anunţat că România mai are puţine şanse să se conformeze în timp util condiţiilor de aprobare a următoarelor tranşe, programate iniţial pentru finalul acestui an, cel mai probabil fiind ca acordarea banilor să aibă loc abia la începutul lui 2010, imediat ce situaţia politică se va rezolva şi va exista un buget pe 2010. De altfel, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat la o emisiune televizată că FMI nu exclude să vireze împreună a treia şi a patra tranşă din împrumutul pentru România, în cazul în care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca următoarea vizită a misiunii să aibă loc la finalul lui ianuarie-începutul lui februarie. Pe de altă parte, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat că acordul cu România decurge normal, întârzierea fiind cauzată de schimbarea guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here