Romanescu, supărat că elevii de la „Ștefulescu” nu sunt lăsați la absolvirea de la stadion

1330

De marți încoace absolvenții de gimnaziu din municipiu au parte de festivități speciale, organizate la stadionul de 25 de milioane inaugurat anul trecut și pe care numai meciuri de fotbal nu s-au jucat până acum. În fiecare după-amiază, chiar spre seară, în funcție de temperaturi și starea vremii, absolvenții școlilor, în baza unor programări anterioare, participă la festivitățile organizate sub stricta supraveghere a autorităților sanitare. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Gorj măsoară temperatura fiecărei persoane care intră în incinta stadionului, asigurându-se că nu se strecoară printre participanți cineva cu stare febrilă, simptom al unei posibile infecții cu COVID-19. Elevii vin oricum la intervale mari de timp, în funcție de școala pe care au absolvit-o, iar pe pista de atletism sunt așteptați cu scaune amplasate la 2 metri distanță unul de celălalt. În tribune stau părinții, dar și ei trebuie să respecte regulile de distanțare socială, așa că numărul participanților pare unul destul de redus, dată fiind capacitatea mare a stadionului.
Absolvenții nu se mai gândesc însă la distanțarea socială și la eventuale pericole, deși permanent li se aduce la cunoștință și lor și părinților că trebuie să respecte regulile de distanțare socială. „Nu ne-am văzut unii cu alții de când am fost trimiși acasă de la școală, din martie. Au mai fost ceva cursuri de pregătire acum, dar eu nu am fost, iar cei care au participat au fost puțini. Practic, aici ne vedem pentru prima dată de la izbucnirea crizei, dar și pentru ultima dată pentru că urmează examenele și fiecare vom merge pe drumul nostru. E chiar un moment emoționant”, a spus o absolventă. Ca ea gândesc mulți alți colegi ai săi, băieții încercând să fie ceva mai optimiști. „Avem gașca noastră și, cu siguranță, ne vom mai revedea. Păstrăm legătura unii cu alții cât timp vom putea și nu cred că aceasta e ultima noastră întâlnire. Dar e frumos ceea ce e organizat aici”, spune un absolvent.
Din tribune și părinții privesc emoționați la defilarea absolvenților, ceea ce văd fiind de neimaginat acum un an. Imaginile cu elevii sunt transmise și pe tabelele moderne ale stadionului, așa că ochii părinților sunt pironiți adesea spre ecranele uriașe pentru a-și vedea și filma copiii. „E ceva unic, mai ales că nici nu am apucat să vin să văd vreun meci de fotbal aici. Pentru copii e vârsta și bucuria participării la un astfel de eveniment, iar pentru noi sunt emoțiile de dinaintea unui examen care le poate defini tot restul vieții. Ne place cum s-a organizat totul, inclusiv că se respectă regulile de distanțare socială. Asta e ceva deosebit. Eu cred că dacă toți le-am respecta am fi scăpat de virusul acesta mai din timp”, a declarat unul dintre părinți.
Motive de bucurie are și primarul 12, dar nu 100%. Edilul e supărat că din cele 28 de unități de învățământ din municipiu una singură a decis să nu participe la festivitățile de la stadion. Primarul afirmă că părinții copiilor care nu sunt lăsați să vină la stadion i-au transmis regretele acestora, dar atât timp cât conducerea școlii nu își dă girul pentru participarea la festivități nimic nu se mai poate schimba. „Ne-am gândit la copii, după aceste două luni de minivacanță. Oricum la școli se organizau astfel de evenimente care acum nu mai sunt posibile. De aceea ne-am gândit să organizăm noi pe stadion evenimentul absolvirii elevilor de gimnaziu și liceu. Aici putem păstra și limita de 500 de persoane prezente la astfel de manifestări, incluzând copiii, părinții și profesorii unităților de învățământ. Din cele 28 de unități de învățământ sunt prezente 27. A 28-a este școala „Alexandru Ștefulescu”, una dintre cele mai mari din municipiu. După părerea mea au greșit absentând, cei mai dezamăgiți fiind copiii. Că acolo directorul încearcă să se răzbune pe mine sau pe autoritatea pe care o conduc nu cred că e normal. Directorul ar fi trebuit să lase libertatea copiilor să aleagă. Nu toate școlile au venit cu numărul maxim de elevi. Eu privesc chestiunea aceasta ca fiind una cu implicații politice. Dânsul privește mai mult partea politică decât administrativă. Eu ca primar sunt deranjat. E inadmisibil ca o unitate școlară să nu participe cu măcar un elev. Nu cred că toți copiii de la școala respectivă nu își doresc să participe la festivitățile de aici. Eu am primit foarte multe mesaje de la părinții acelor copii care își doreau să fie prezenți și care nu pot veni pentru că școala nu se implică”, a declarat Marcel Romanescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here