Resfințirea Bisericii “Sfântul Nicodim” din Municipiul Târgu-Jiu

651

În Duminica a 18-a după Rusalii, ÎPS IRINEU, Mitropolitul Olteniei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a oficiat resfințirea Bisericii cu Hramul “Sf. Nicodim cel Sfințit” și “Sfânta Proorociță Ana”, din Municipiul Tg. Jiu, Protoieria Tg. Jiu-sud, în prezența a câtorva sute de credincioși mângâiați de acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova și de soarele blajin al toamnei care a început odată cu Noul An Bisericesc.

“Făcând ceva care să rămână în urma ta, vei simți un lucru deosebit”
Dând citire actului de resfințire, părintele protoiereu Ionel Câmpeanu a subliniat că “Această biserică am ridicat-o cu sprijinul a doi oameni dragi sufletului meu: părintele Vlădoiu Vasile și doamna notar Merișescu Anica, între anii 2005-2008, iar la 24 august 2008, a fost prima sfințire de biserică a ÎPS Irineu, în calitate de mitropolit al nostru”! Pentru meritele deosebite în slujirea sfântului altar, părintele Dovleac Iliuță Ilarie a fost ridicat la rangul de iconom, iar părintele Sârbu Ciprian la rangul de sachelar. Să precizăm că în cuvinte pline de emoție, părintele Dovleac Ilarie le-a mulțumit celor care au crezut în el și l-au sprijinit în efortul de înfrumusețare a bisericii, cu deosebire domnului deputat Popeangă Vasile și doamnei notar Merișescu Anica. De altfel, domnului deputat i-a fost acordată gramată chiriarhală de mulțumire, iar d-nei notar i s-a atribuit Medalia «Crucea Sfântului Nicodim» de la Tismana. În luările de cuvânt, d-l deputat Popeangă a precizat printre altele că: “Sunt lucruri care dăinuie peste trecerea anilor, sunt lucruri care rămân, sunt lucruri care ajută pe cei care cred în Dumnezeu! Voi încerca să ajut lăcașele de cult din Gorj, pentru că în momentele mele grele, mi-am găsit în aceste lăcașe de cult liniștea și imboldul pentru activitățile viitoare”, iar d-na notar Merișescu a spus la un moment dat: “Cred că nu este nici o bucurie sufletească mai mare decât aceea de a face ceva deosebit în viața aceasta pe care o trăim…Aș îndemna pe toți cei care au posibilități să facă așa ceva, pentru că nici nu știu ce lucruri minunate vor descoperi! Și își vor da seama că viața aceasta, care e atât de scurtă și cu multe probleme și necazuri, se dovedește atât de trecătoare! Făcând ceva care să rămână în urma ta, vei simți un lucru deosebit”, adică mâna Lui Dumnezeu, a ținut să accentueze d-na notar!

“Setea după cuvântul divin și alinarea pentru vorbele care ieșeau din gura Mântuitorului Iisus Hristos”
În cuvântul cu care ne-a obișnuit la sfârșitul Sfintei Liturghii, cu fervoarea și patosul caracteristice chiriarhului desăvârșit, Mitropolitul Olteniei a pornit de la faptul că “În Duminica de astăzi, la Sfânta Evanghelie, am ascultat cu toții, istorisindu-se de către Sf. Evanghelist Luca, o minune pe care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit-o înaintea Sfinților Apostoli, la Marea Tiberiadei, în partea Galileii, în nordul Israelului, pe lacul Ghenizaret, unde Mântuitorul Iisus Hristos a venit și a văzut trase lângă mal două bărci, două corăbii, așa spune sfântul Evanghelist. Fiul Domnului S-a adresat la conducătorul uneia dintre corăbii, pe nume Simon Petru, și i-a poruncit ca să îndepărteze corabia de mal, iar acolo s-a așezat ca să le vorbească mulțimilor adunate ca de fiecare dată, să asculte Cuvântul Lui Dumnezeu”! Întâistătătorul Bisericii noastre a reiterate faptul că Dumnezeu-Cuvântul se apropie de sufletul oamenilor care îl ascultă, iar ca prin minune: “Oamenii simțeau întotdeauna în preajma Mântuitorului Iisus Hristos, setea după cuvântul divin și alinarea pentru vorbele care ieșeau din gura Mântuitorului Iisus Hristos! Nu erau cuvinte de înțelepciune omenească, ci, erau cuvinte veșnice, pentru că atunci când Dumnezeu vorbește, cuvintele Lui sunt ziditoare și întăresc mintea, și sufletul, și cugetul omului! Cuvântul Lui Dumnezeu, la început, cum spune Sfânta Scriptură, când s-a rostit, a zidit pământul și cerul, când Dumnezeu a glăsuit, toate s-au alcătuit și au format ceea ce noi vedem astăzi, Cosmosul întreg, lumile cunoscute și necunoscute de noi! Pentru că El, Dumnezeu, este Creatorul deasupra întregii Creații, și toate ascultă de El, pentru că El poruncește și se zidește, El grăiește și toate vin din neființă la ființă! Așa cum spune psalmistul: «Că El a zis și s-a făcut, a poruncit și s-au zidit»! Deci, de fiecare dată Mântuitorul Hristos, ca Dumnezeu adevărat și om adevărat, vorbește lumii cu ceea ce numim cuvânt omenesc”!

“Dumnezeu, Cel care ne învață întotdeauna și ne îndeamnă să facem numai binele”
În încheierea cuvântului de învățătură adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, «Stăpânul și Mitropolitul nostru», așa cum se mlădiază acordurile din cânturile psaltice, a ținut să ne convingă și mai mult că zidirea și înfrumusețarea bisericilor este o datorie de mare noblețe și de sfințenie duhovnicească, mai ales că Dumnezeu le răsplătește pe toate cele făptuite de noi, fiindcă: “La această sfântă zi de praznic al acestei parohii, după ce s-au făcut lucrările de zidire și apoi s-au continuat cu acelea ale înfrumusețării bisericii, cu icoanele sfinților, ale Mântuitorului Iisus Hristos și ale Maicii Domnului, în această sărbătoare, ne bucurăm și-L preamărim pe Dumnezeu, Cel care ne învață întotdeauna și ne îndeamnă să facem numai binele! Felicităm pe cei care s-au ostenit și au înfrumusețat această sfântă biserică, și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească însutit și înmiit! Și dumneavoastră, cei care ați venit astăzi la Sfânta Liturghie și ați lăsat treburile dumneavoastră, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească, să vă dea sănătate, să vă deschidă urechile sufletului, ca să înțelegeți chemarea Lui Dumnezeu: «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, de moșteniți Împărăția Cerurilor», întru Hristos Domnul nostru, Căruia I se cuvine Slava și închinăciunea, în vecii vecilor, Amin”!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here