Gorjenii sunt sfătuiţi de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj să fie atenţi la animalele de companie, dar şi la locurile pe care le frecventează, dat fiind faptul că ne aflăm în plin sezon al căpuşelor. Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun caz, în Gorj.
La nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat niciun caz de persoană muşcată de căpuşă, de la începutul acestui an şi până în prezent.
Cu toate acestea, pericolul există, motiv pentru care cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi ia o serie de măsuri de precauţie. „Odată cu venirea primăverii a reapărut pericolul înţepăturilor de căpuşe. Le recomandăm oamenilor să aibă grijă cu animalele de companie, să le verifice după ce acestea sunt plimbate în spaţiile verzi; de asemenea, cei care merg la iarbă verde trebuie să fie atenţi unde se aşază”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme, cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective.
Specialiştii DSP Gorj recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
M.S.