Reprezentanţii AJFP Gorj le reamintesc contribuabililor de scăderea TVA-ului la pâine

164

Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au TVA de 9%, începând cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj reaminteşte contribuabililor despre această scădere a TVA-ului pentru produsele de panificaţie.

Încă din prima zi a lunii septembrie, comercianţii gorjeni au scăzut preţul la pâine şi la specialităţile din panificaţie fără umplutură după ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Ministerul Finanţelor Publice au hotărât ca la aceste produse să se aplice o cotă redusă de TVA de 9%.
“AJFP Gorj reaminteşte contribuabililor că, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului, începând cu data de 01 septembrie 2013 se aplică cota redusă de T.V.A. de 9% la toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie”, a precizat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj

Ordinul defineşte care sunt produsele cărora li se va aplica o cotă redusă de TVA
“Prin Ordinul comun al Viceprim-ministrului, ministrului finanţelor publice şi al Ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale au fost aduse precizări cu privire la aplicarea cotei reduse de T.V.A. de 9% pentru pâine şi specialităţi de panificaţie, astfel: prin pâine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr în substanţă uscată de maximum 5% din greutate şi grăsimi în substanţă uscată de maximum 5% din greutate sau cornuri chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071. Produsele cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se aplică cota redusă de TVA. Covrigii, indiferent de gramaj şi indiferent dacă sunt sau nu afânaţi prin fermentaţia drojdiei, se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%”, se arată în ordinul menţionat.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here