Relansări culturale

354

DSC03822Direcţia de cultură, activităţi de sport şi tineret Motru, prin Casa de Cultură a municipiului Motru şi împreună cu Primăria Municipiului Motru a iniţiat Festivalul – Concurs judeţean de colinde şi cântece de Crăciun „Crăciunul – tradiţie şi modernitate”, a cărui desfăşurare este programată pentru data de 21 decembrie 2010 în sala de spectacole a Casei Sindicatelor.

La festival s-au înscris 29 de concurenţi – interpreţi individuali şi grupuri, reprezentând şcolile din Motru, Văgiuleşti şi Valea Mănăstirii, totalizând peste 160 de participanţi. Festivalul este unul judeţean, însă limitat geografic, urmărind doar tradiţiile de pe Valea Motrului. Pentru anii următori, organizatorii doresc să emită invitaţii de participare pentru toate localităţile situate pe Valea Motrului, de la izvoare până la vărsarea în Jiu.

Condiţiile de participare au fost reglementate de către organizatori respectându-se tipicul concursurilor: fiecare concurent poate interpreta două piese muzicale, cu sau fără acompaniament, acestea trebuind să fie colinde sau cântece de Crăciun; timpul cumulat al celor două piese fiind de maxim 7 minute, iar acompaniamentul poate fi înregistrat pe CD sau poate fi realizat live, pe scenă, de către membrii grupului. Juriul va aprecia atât calităţile vocale şi interpretative ale participanţilor cât şi prezenţa scenică, originalitatea, calitatea artistică şi integrarea în specificul festivalului a pieselor prezentate de participanţi. Nici un concurent nu poate face parte din două grupuri. Organizatorii festivalului au urmărit atât descoperirea unor talente care să poată evolua sub egida Casei de Cultură sau independent şi, în acelaşi timp, au dorit să cultive manifestările cu public dedicate sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, manifestări în care să apară lucruri inedite, având în vedere valoroasa arie etno-folclorică de pe Valea Motrului. Organizarea unui asemenea festival permite schimburile de experienţă între unităţile de învăţământ şi deschide orizonturi comunicaţionale inter-umane şi sociale.

Faptul că s-a ales varianta concursului cu public impune o mare responsabilitate, atât pentru organizatori cât şi pentru participanţi, pregătirile pentru concurs desfăşurându-se cu mare grijă de mai multă vreme încoace.

Organizatorii s-au întrebuinţat pentru a completa aerul de sărbătoare oferind participanţilor, pe lângă premiile câştigătorilor, şi tradiţionalele daruri de Crăciun, întrucât festivalul este organizat pentru copii. Vom reveni cu amănunte.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here