Reglementări noi privind certificatul de atestare fiscală

360

Codul fiscal care a intrat în vigoare de la 1 iulie are modificări importante faţă de legile de până acum, unele în avantajul companiilor şi contribuabililor, altele în dezavantajul lor. Cu siguranţă se va crea un nou haos. Unul dintre lucrurile pe care oamenii de afaceri îl cer oricărui guvern este stabilitatea fiscală.

În România, respectiv în Gorj, anual, companiile de consultanţă fiscală, care lucrează direct şi colaborează tot timpul cu reprezentanţii ANAF, cer în mod expres reducerea birocraţiei, clarificarea unor aspecte interpretabile ale legilor. Oamenii speră că se va renunţa la modificarea codului fiscal în fiecare an. Din păcate, oamenii de afaceri şi companiile de consultanţă nu au succes în a rezolva această problemă. Nu toate modificările au influenţe negative asupra activităţii companiilor, dar chiar şi aşa creează haos, legile nefiind clare întotdeauna. Majoritatea specialiştilor din domeniul fiscal apreciază că noile modificări sunt mai mult cosmetice, însă vor genera oricum discuţii.

Haos la contribuţiile sociale
O confuzie apare însă şi aici, fiind vorba de contribuţiile sociale obligatorii pentru cei care realizează venituri din activităţi independente. Numai că noul Cod Civil, intrat în vigoare din octombrie anul trecut, numeşte toate contractele ca fiind civile, fiind eliminată diferenţa dintre contractele civile şi cele comerciale. De asemenea, din ianuarie 2012 a intrat în vigoare şi HG nr. 50/2012, care completează şi modifică Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Şi în care se prevede obligativitatea reţinerii la sursă a plăţii anticipate în contul impozitului anual datorat de cei cu venituri din activităţi pe bază de contracte sau convenţii civile, ca şi din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară. Statul încearcă astfel să taxeze activităţile independente ca şi pe cele dependente, dar reuşeşte să creeze un haos în care nimeni nu mai înţelege care sunt contractele sau convenţiile civile pentru care plătitorul trebuie să reţină la sursă contribuţiile sociale.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here