Recidivistul Catrinoiu! Un afacerist a ajuns să muncească în străinătate, după ce lichidatorul judiciar i-a vândut toate bunurile firmei, chiar și terenul de sub casă, și și-a însușit banii!

4781

Matei Catrinoiu, lider al PNȚCD Gorj și lichidator judiciar, a trecut, în ultimii ani, de la postura de denunțător la cea de inculpat și, ulterior, la cea de condamnat penal, pentru fapte comise în exercitarea activității sale de lichidator. Clemența justiției a făcut ca acesta să primească o pedeapsă cu suspendare și să-și poată desfășura nestingherit activitatea infracțională. Practic, Catrinoiu e recidivist în materie, fiind, din nou urmărit penal pentru aceleași infracțiuni pentru care a fost condamnat: gestiune frauduloasă și delapidare, după ce a vândut bunurile unei firme aflate în faliment, două imobile în Târgu-Jiu, chiar și terenul de sub casa fiului administratorului acesteia, și și-a însușit banii. Ulterior, Catrinoiu a mers cu un executor judecătoresc și poliția să-i pună în posesie pe afaceriștii care au cumpărat terenul. Poliția a finalizat cercetările și a propus procurorilor începerea urmăririi penale a lui Catrinoiu, iar AJFP Gorj a constatat alte nereguli și a propus Tribunalului Gorj înlocuirea lichidatorului, numai că legăturile acestuia din justiția gorjeană încă îi conferă imunitate. Judecătoarea Gheorghița Eftenoiu, colegă cu soția lui Catrinoiu, până în 2017, când aceasta s-a pensionat de la Tribunalul Gorj, a respins solicitarea Finanțelor Publice.

Condamnat definitiv…
…în luna februarie a anului trecut, la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, după ce a vândut o barjă a unei firme a unor romi din Târgu-Jiu, pe care o administra ca lichidator judiciar, iar suma de 25.975 de lei a folosit-o în interes personal, Matei Catrinoiu recidivează. Cu toate că magistrații i-au interzis dreptul de a desfășura activitate de lichidator, de la data de 7 februarie 2018 până la 7 februarie 2019, pedeapsa accesorie a fost suspendată odată cu cea principală, așa că Matei Catrinoiu a avut posibilitatea să mai nenorocească o familie.
În urmă cu șase ani și jumătate, Tribunalul Gorj a admis cererea de intrare în insolvență a firmei Marcos SRL Prigoria, la cererea administratorului acesteia, Marius Pițian, pentru suma de 363.000 de lei, datorii acumulate la bugetul de stat, iar lichidator judiciar a fost desemnat CAPIV IPURL a lui Matei Catrinoiu. Societatea activase în domeniul construcțiilor, iar încasarea cu mari întârzieri a banilor din contracte a determinat întârzieri la plata datoriilor către bugetul de stat.
Pițian a decis să ceară insolvența firmei pentru a proteja patrimoniul acesteia și a stopa majorările și penalitățile pentru că, sumele datorate bugetului erau mai mici decât cele pe care trebuia să le încaseze, așa că omul spera să redreseze societatea, numai că lucrurile n-au stat tocmai așa, în contextul în care sumele intrate în contul firmei nu au ajuns la creditori. În noiembrie 2012 însă, a fost deschisă procedura simplificată a falimentului și lichidatorul judiciar a început să vândă bunurile acesteia.

Pițian îl acuză pe Catrinoiu…
… că, mai întâi a vândut mașinile firmei, sub prețul din listă și alte bunuri ale societății, iar cea mai mare parte din bani au ajuns în buzunarul lichidatorului.
Totul a culminat în septembrie, anul trecut, când lichidatorul Catrinoiu comite o nouă mârșăvie: a vândut până și terenul de sub o casă a fiului lui Pițian. Terenul de 335 de mp, situat pe strada Ana Ipătescu din Târgu-Jiu, avea edificat pe el o clădire de birouri, ambele bunuri, aparținând firmei Marcos și au fost vândute de Catrinoiu cu 44.577 de lei, tot fără a fi publicate anunțuri, fără raport de evaluare și fără licitație. Problema este că pe același teren se află și o casă, construită de fiul lui Marius Pițian, însă cei care au cumpărat terenul, familia afaceristului Ionel Sorinel Popescu, cel care deține o carmangerie în Piața Centrală, nu a ținut cont de acest lucru. Mai mult, peste doar câteva zile de la data adjudecării, adică la 24 septembrie, cei care au cumpărat terenul au virat banii, 58.351 de lei, în contul lichidatorului și nu al societății ale cărei imobile fuseseră vândute, așa că din prima clipă, suma a fost la dispoziția lui Catrinoiu. Practic acesta a fost și imboldul ca lichidatorul Catrinoiu să-l însoțească, în urmă cu o săptămână, pe executorul judecătoresc Nicușor Trancă și pe noii proprietari, la imobilul vândut, pentru ca soții Popescu să intre în posesia terenului și clădirii de 71 de mp.
Fiul lui Marius Pițian e de-a dreptul disperat pentru că nu știe ce se va întâmpla acum cu casa pe care a construit-o pe acel teren. Tânărul are și motive să-și facă griji, în contextul în care orice demers în justiție, în dosarul de faliment, împotriva lui Catrinoiu a fost respins de judecătorul sindic Gheorghița Eftenoiu.

Încrengăturile din justiție
Prima acțiune a lui Pițian, o contestație la adjudecarea și vânzarea apartamentului din București al firmei a fost respinsă. Mai mult, în octombrie, anul trecut, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj a efectuat o verificare a activității lichidatorului CAPIV IPURL, iar în privința modului de administrare a procedurii de lichidare a firmei Marcos SRL, inspectorii financiari au descoperit că lichidatorul nu a inventariat bunurile acesteia, nu a condus evidența contabilă, nu a verificat și urmărit încasarea creanțelor, încasările și plățile nu au fost consemnate în totalitate și nu a fost întocmit decât un raport cu fondurile obținute din lichidare.
Trebuie menționat faptul că lichidatorul nu a pus la dispoziția echipei de control extrasul contului de lichidare de la deschiderea procedurii falimentului. Un document similar le-a fost furnizat inspectorilor din cadrul AJFP de către Marius Pițian din care rezultau încasări și retrageri de bani. Concluzia echipei AJFP Gorj a fost că lichidatorul judiciar a administrat procedura de lichidare în mod defectuos și a cerut instanței înlocuirea lui Catrinoiu. După o amânare a pronunțării soluției, judecătoarea Eftenoiu a respins, pe 10 aprilie a.c., cererea Finanțelor Publice și a ignorat toate argumentele din raportul de control.

Urmărit penal
Marius Pițian a făcut plângere penală împotriva lui Matei Catrinoiu, iar ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Gorj au constatat că, lichidatorul a valorificat mai multe bunuri ale firmei Marcos SRL, fără a fi respectată procedura legală, prejudiciind astfel societatea aflată în lichidare. Ofițerii de poliție au dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de gestiune frauduloasă și delapidare, după ce au constatat că lichidatorul Catrinoiu a folosit în interes propriu sume de bani din valorificarea bunurilor societății.
Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orșova, după ce Marius Pițian și-a pierdut încrederea în justiția gorjeană. În luna septembrie a anului trecut, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orșova, au comunicat că urmărirea penală continuă în ceea ce-l privește pe Catrinoiu, acesta fiind cercetat penal pentru delapidare în formă continuată. De altfel, din documentele contabile ale societății reiese faptul că Matei Catrinoiu a retras în nenumărate rânduri sume considerabile din contul societății, practic, aproape toți banii proveniți din vânzarea bunurilor firmei.Marius Pițian a ajuns într-o situație de-a dreptul disperată, iar în prezent muncește în străinătate, în construcții.
George Constantin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here