Recensământ agricol de probă în trei comune din județul Gorj

1642

Direcția Județeană de Statistică Gorj a anunțat faptul că în perioada 12-23 octombrie, va avea loc colectarea datelor RGA 2020 – Recensământul de probă.

În etapa de pregătire a Recensământului General Agricol, în perioada 12-23 octombrie 2020, se va desfășura un recensământ de probă, în scopul verificării practice și îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice prin care se va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și se vor testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole. În acest sens, la nivelul județului Gorj, UAT-urile selectate pentru recensământul de probă sunt: comuna Turcinești, sat Turcinești – 67 de gospodării; comuna Bălănești, sat Bălănești – 20 de gospodării; comuna Dănești, sat Botorogi – 9 gospodării; comuna Dănești, sat Bucureasa – 12 gospodării.,,Anul viitor, în perioada februarie – aprilie 2021 va avea loc Recensământul General Agricol cu an de referință 2020 (RGA 2020). Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune a UE care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă care a reprezentat aproape 40% din bugetul UE. În etapa de pregătire a Recensământului General Agricol, în luna octombrie a acestui an se va desfășura un recensământ de probă, în scopul verificării practice și îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice prin care se va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și se vor testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.
Recensământul de probă se realizează pe baza informațiilor colectate de la exploatațiile agricole selectate aleator, după metode științifice, din toată țara. Colectarea datelor la recensământul de probă va fi realizată de un reprezentant al Direcției Teritoriale de Statistică, care se va legitima corespunzător și va pune la dispoziția proprietarilor documente care să îi ateste calitatea”, a transmis, printr-o scrisoare de intenție, Comisia Centrală pentru Recensământul General Agricol. Testarea va asigura faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol va fi bine organizată, se va desfășura în bune condiții și va permite obținerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atât pentru susținerea programelor și politicilor agricole europene, cât și a celor naționale. Pentru recensământul de probă au fost selectate exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toate județele țării, situate în diferite zone geografice, după o serie de criterii care să permită o primă verificare, cât mai complexă, a modului de organizare și a instrumentarului statistic. Recensământul general agricol are ca obiectiv asigurarea de date statistice pentru fundamentarea și punerea în aplicare a politicilor naţionale și europene în domeniul agricol, în concordanță cu Sistemul Statistic European, necesare procesului de participare a României ca stat membru al Uniunii Europene, la Politica Agricolă Comună. Prin chestionar sunt colectate informaţii și date statistice privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activităţi agricole, dezvoltarea rurală etc. Un reprezentant desemnat de Direcția Teritorială de Statistică va vizita exploatația agricolă pentru a înregistra pe o tabletă răspunsurile la întrebările cuprinse în chestionar.
Prelucrarea datelor se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulaţie a acestor date. De corectitudinea răspunsurilor la recensământul probă depinde desfășurarea în bune condiții a Recensământului General Agricol, runda 2020.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here