Războiul de după Fiii Satului – Nu-i pace la Arcani!

187

un primar bun numai de joc si de scandalÎn loc de linişte şi pace patriarhală, la Arcani s-a instalat parcă un război mocnit. Exact acela care a muncit, mai mult de unul singur, la reuşita evenimentului cultural „Fiii Satului”, viceprimarul Dan Gr. Pupăză, e privit cu ochi răi. De invidioşi.

Ca o prevestire, cuvântul merituosului viceprimar, profesorul Dan Pupăză, are la final o exprimare sintetică: „Încearcă o faptă bună şi vei înverşuna o sută de duşmani.” Ca un făcut, chiar aşa s-a întâmplat şi cu arcănenii.

Ştia omul Dan Pupăză că nu se poate aştepta la recunoştinţă. Aceea este, oricum, o floare rară. De unde să ştim noi, invitaţii pentru câteva ore ai manifestării, dedesubturile comunităţii. Se vedea, de la o poştă, că ditamai mustăciosul primar Vasile Popescu se uita cu dosul la viceprimar. Pentru cine nu ştie ori a uitat, inginerul Vasile SANY0788Popescu a ajuns prim edil în urma unor confruntări pe uliţele comunei Arcani, acum vreo doi anişori. Ca emanat al Partidului Noua Generaţie. Scandalurile, îmbrâncelile dintre alegători l-au adus „primare”, în urma repetării alegerilor, pe unul croit din acelaşi aluat cu liderul PNG, circarul ajuns mai an europarlamentar – Gigi Becali.

Pe undeva, nici Grigore Pupăză – tatăl actualului viceprimar – n-a avut parte, în timpul vieţii, de vremuri care să-l aprecieze. Abia după 1990, prin osârdia feciorului său – profesorul Dan Pupăză – i s-au tipărit cărţile. Şi mai apoi, Muzeul sătesc Arcani a primit numele făuritorului lui – Grigore Pupăză. În fond, s-a făcut un act de dreptate faţă de memoria aceluia care, în anul 1967, a creat primul muzeu sătesc din România. Un muzeu reabilitat în anul 1996, prin eforturile prof. univ. dr. Nicolae Mischie, şefului culturii gorjene pe atunci, poetul Ion Sanda şi ale primarului Dumitru Drumen.

Vineri, la orele 14, cu o zi înaintea întâlnirii de suflet a Fiilor Satului comunei Arcani, primarul şi toţi slujbaşii primăriei şi-au văzut de drum, plecând la ale lor, lăsându-l pe viceprimarul Dan Pupăză să se descurce cum o şti. Chestiuni de bucătărie internă, veţi zice. De care participanţii la manifestare nu aveau de unde să ştie.

Faptul că primarul Vasile Popescu este un foarte mare maestru al sârbelor şi horelor nu deranjează. Numai că, după principiul „la plăcinte înainte”, acum îşi arogă meritele organizării „Fiilor Satului”.

Zilele trecute, atmosfera din primăria Arcani devenise irespirabilă. Se cam forţa demisia viceprimarului Dan Pupăză. Numai bunul Dumnezeu i-a dat acestuia gândul cel bun şi nu le-a dat satisfacţie detractorilor săi.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here