RAR, pregătit să elibereze noile cărţi de identitate ale maşinilor

215

Registrul Auto Român va elibera clienților actualul model al Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) până la epuizarea stocului existent de formulare. Abia după ce se va epuiza stocul existent de formulare din vechiul model, cel mai probabil până la sfârşitul acestui an, se vor elibera noile CIV.

Conform prevederilor legale, se va recurge la eliberarea modelului nou de document după ce vor fi consumate Cărțile de Identitate ale Vehiculului deja tipărite. RAR estimează că stocul actual de formulare CIV permite desfășurarea corespunzătoare a activității până la sfârșitul anului în curs. „Menționăm că, indiferent de modul în care se va face tranziția către următorul CIV, posesorii de vehicule nu sunt și nici nu vor fi afectați financiar sau în vreun alt mod”, se arată într-un comunicat al RAR.
Schimbarea vechilor documente se va face treptat, pe măsură ce şoferii vin la Registrul Auto Român pentru diverse verificări sau documente. Registrul Auto a propus modificări ale formularului CIV ce vizează în primul rând structurarea unor date deja existente în CIV, precum rubrici dedicate pentru numărul de omologare CE de tip, norma de poluare CE, cod naţional de emisii şi valoarea CO2.
Noul document va conţine şi informaţii noi privind vehiculul, precum masa maximă tehnic admisibilă a ansamblului de vehicule, masa reală, distanţa dintre axe, sistem de propulsie şi suspensie. De asemenea, vor fi renumerotate rubricile în concordanţă cu cele din certificatul de înmatriculare şi pentru creşterea lizibilităţii înscrisurilor.
Cartea de identitate a vehiculului este cel mai important document pe care îl emite Registrul Auto Român şi cuprinde principalele caracteristici constructive şi date de identificare ale unei maşini. Informaţiile din CIV reprezintă în acelaşi timp datele oficiale ale vehiculului, pe care le utilizează toate celelalte instituţii din România care efectuează activităţi legate de maşini, precum serviciile de taxe şi impozite, de autorizări sau de verificări tehnice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here