RAAN Severin, sub ancheta Ministerului Economiei

441

Trecerea Sucursalei ROMAG-Termo la Complexul Energetic Oltenia a fost blocată la Guvern de un control efectuat de reprezentanţii Ministerului Economiei la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), ancheta fiind realizată de mai multe instituţii ale statului în vederea stabilirii modului de decontare a facturilor de livrare a cărbunelui emise de trei cariere private situate în bazinul carbonifer Motru. La ancheta în cauză au contribuit şi comisarii Gărzii Financiare Gorj care au solicitat ca verificările să fie continuate de IPJ Gorj şi de Corpul de Control al ministrului Economiei. De altfel, verificare survine după ce încă de anul trecut s-a semnalat o lipsă în gestiunea Termocentralei Romag-Termo a unei cantităţi de peste 200.000 tone de cărbune.

Comisarul-şef al Gărzii Financiare Gorj, Gheorghe Capotă, precizează că verificarea făcută luna trecută la cele trei cariere din Motru s-a realizat urmare a unei solicitări venite de la Ministerul Economiei. “Ne-au solicitat sprijinul cei de la Direcţia de Control a Ministerului Economiei. Datele au fost însă evazive şi am întocmit noi un plan nou de control. Verificările le-am făcut cu comisarii noştri. Rezultatul verificărilor le-am transmis la IPJ dar şi la Corpul de Control de la Ministerul Economiei pentru continuarea acestora de către organele de anchetă”, a declarat Capotă, care susţine că cele două instituţii îi verifică pe administratorii carierelor în cauză, deja de luna trecută.

Beneficii financiare ilegale
De altfel, în urma controlului Gărzii Financiare Gorj s-a constatat că, în perioada 2011-2012, cele trei cariere din Motru au furnizat Termocentralei Romag-Termo cantitatea de 1.144.055 tone lignit şi au primit fără drept valoarea a 1.428.021 tone, pentru minusul rezultat, de 283.966 tone, proprietarii carierelor respective beneficiind ilegal de 17.606.892 lei. “Modul care a făcut posibilă apariţia acestor diferenţe a fost acela că, după ce maşinile se încărcau şi cântăreau cu cantităţi de cărbune care se apropiau de limita maximă admisă pentru circulaţia pe drumurile publice, maşinile erau întoarse şi încărcate la capacitate maximă, fără a se mai elibera bon de cântar şi aviz de însoţire pentru cantităţile încărcate în plus. Ulterior, facturile erau întocmite pe baza cantităţilor confirmate de RAAN, acesta fiind un procedeu unitar aplicat microcarierelor private”, se arată într-un comunicat al Gărzii Financiare Gorj.
Diferenţa cu care a fost prejudiciată RAAN a fost de altfel descoperită iniţial de comisia Ministerului Economiei care a solicitat Gărzii Financiare să lămurească cazul şi să identifice vinovaţii care prin înşelăciune şi fals au solicitat plăţi fictive pentru cărbune energetic vândut doar în scripte.

Rodin Traicu ştia de lipsa din gestiunea termocentralei
Deputatul PSD de Mehedinţi, Rodin Traicu, susţine că cele depistate la Termocentrala ROMAG nu sunt un secret, problema fiind cunoscută încă de anul trecut. “Încă din anul 2012 s-a semnalat o lipsă în gestiunea Termocentralei Romag-Termo a unei cantităţi de peste 200.000 tone de cărbune”, a declarat Traicu, adăugând că a sesizat autorităţile cu responsabilităţi în investigarea fraudelor “asupra neregulilor apărute în aprovizionarea cu lignit de la firme private”.

Putere calorică mică
De altfel, instituţiile de control au efectuat şi o expertiză a calităţii cărbunelui, existând suspiciunea că puterea calorică a cărbunelui livrat de microcarierele gorjene şi aflat în stoc la RAAN nu a fost cea prevăzută în normele standard în vigoare, lucru care necesita o corecţie a preţului plătit.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here