Puţini comercianţi la Nedeia de la Polovragi

655

Cel mai mare târg din Oltenia îşi va deschide porţile peste doar câteva zile. Iar pregătirile au intrat pe ultima sută de metri. În această perioadă, comercianţii vin să închirieze spaţiu pentru săptămâna în care îşi vor pune la vânzare produsele. Însă numărul acestora este din ce în ce mai mic. O recunoaşte primarul localităţii Polovragi, Ştefan Făsuescu, care spune că în ultimii ani, numărul comercianţilor a scăzut simţitor.

A devenit deja o tradiţie ca an de an, de Sfântul Ilie, la Polovragi să se organizeze cel mai mare târg din Oltenia. Timp de o săptămână, sute de comercianţi din diferite zone ale ţării, dar şi mii de români merg la nedeia din localitatea gorjenească. Chiar dacă ziua oficială în care se sărbătoreşte este de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, „bâlciul”, cum mai este numit de localnici, ţine o săptămână, de pe 14 până pe 20 iulie. Iar în această săptămână Primaria Polovragi a început închirierea spaţiului pentru comercianţi. Surpriză, însă. Doar câteva persoane au venit în prima zi de înscrieri, lucru deloc satisfăcător, mai ales că autorităţile locale erau obişnuite ca zeci, poate chiar sute de comercianţi să-şi facă apariţia din prima zi pentru a solicita închirierea spaţiului dorit.

300 de lei chiria pentru o săptămână
Chiar primarul localităţii Polovragi recunoaşte că nu se aştepta să vină atât de puţini comercianţi şi că numărul acestora a scăzut de la an la an. „Luni a fost prima zi de înscrieri pentru comercianţii care vor veni în săptămâna 14-20 iulie la noi în comună pentru a participa la nedeie. Însă au venit foarte puţini, nu ne aşteptam. În fiecare an am înregistrat o scădere. Poate vin mai spre sfârşitul săptămânii să se înscrie”, a declarat Ştefan Făsuescu, edilul din Polovragi. Preţul pentru închirierea unui spaţiu nu este scump, este de părere primarul. „Avem în jur de 400 de locuri care pot fi închiriate. Un spaţiu, pentru un comerciant, este de 16 metri pătraţi. Iar pentru acest spaţiu se plăteşte 250 de lei, dacă se află pe artere secundare şi 300 de lei dacă spaţiu este pe una din arterele principale. Banii aceştia îi plătesc pentru toată perioada, adică şapte zile. Cei care au restaurante, automat închiriază mai multe spaţii. Se mai plăteşte 10 lei taxe de branşare la energie electrică pentru cei cu un spaţiu de 16 metri pătraţi şi 50 de lei pentru cei cu restaurante”, a completat primarul.

Comercianţi din toată ţara
Din experienţa anilor trecuţi, comercianţii vin din toată ţara, cu diferite produse. „Noi aşteptăm cât mai mulţi comercianţi. De obicei vin cu textile, încălţăminte, pielării, parcuri de distracţii pentru copii. Găseşti la bâlciul nostru tot ce vrei. Vor fi oameni din Arad, Târgu-Mureş, Brăila, Vâlcea cu diferite produse. Am pregătit şi programul pentru aceste şapte zile. Între 14 şi 16 iulie are loc târgul de animale, pe 19 iulie, vineri, va fi un program special cu mulţi interpreţi de muzică populară, vom avea chiar şi un foc de artificii, iar pe 20 iulie, ziua de vârf, avem pregătite multe suprize. Va fi o paradă a cailor, a portului popular, vom avea multe ansambluri profesioniste de muzică populară, îi aşteptăm pe toţi”, a încheiat edilul. Primaria nu a alocat un buget pentru această sărbătoare întrucât banii proveniţi din închirierea spaţiului sunt suficienţi pentru a le asigura celor prezenţi buna dispoziţie.
Ana Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here