PSD a pregătit mii de amendamente la „bugetul austerității”

633

PSD va depune mai multe amendamente la buget. Bugetul PSD se încadrează aproximativ în același deficit și cu venituri bugetare puțin mai mari decât cel prezentat de Guvernul Cîțu, însă social-democrații propun creșterea gradului de colectare a taxelor prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor și creșterea bazei de impozitare, ceea ce înseamnă creșterea numărului de firme și salariați.
Deputatul PSD de Gorj, Claudiu Manta, susține amendamentele depuse de colegii parlamentari PSD. „Nu putem accepta ca povara austerității să cadă doar pe bugetari, pensionari, copii și student”, spune Manta. Amendamentele PSD vizează, printre altele, creșterea alocațiilor pentru copii din 1 martie de la 427 de lei la 600 de lei, pentru copiii până la 2 ani și copiii cu handicap și de la 214 de lei la 300 de lei pentru copii între 2 și 18 ani.
O altă propunere este acordarea de vouchere de 400 de euro pentru nașterea fiecărui copil și stimul de inserție de 50% pentru angajarea persoanelor calificate la un salariu mai mare decât salariul minim. PSD vrea bani de la buget pentru construcția a 200 de centre medicale comunitare și 50 de centre de asistență medicală de specialitate.
Un alt amendament vizează creșterea, din 1 martie, a salariilor personalului didactic și ale asistenților sociali din sistemul sanitar la nivele stabilite în legea salarizării pentru anul 2022.
De asemenea, PSD vrea creșterea pensiei minime din 1 martie de la 800 de lei la 984 de lei pentru vechime mai mică de 10 ani și de la 800 de lei până la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani. Bugetul pe anul 2021 va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here