Protest al localnicilor din Stroieşti

290

Câteva zeci de persoane din satul Stroieşti au protestat vinerea trecută chiar pe malul râului Sohodol pentru a bloca lucrările de amenajare a albiei acestuia.

Muncitorii unei firme care se ocupă de regularizarea râului au fost nevoiţi să facă drum întors spre amonte, pe râu în sus, localnicii acuzându-i pe aceştia că deja le-au distrus o parte din grădini şi proprietăţile pe care le au pe acolo. Sătenii sunt extrem de revoltaţi şi spun că nici nu vor să audă de „regularizare”, ei fiind convinşi că, de fapt, operaţiunea respectivă constă doar în căratul pietrei din albia râului, fapt care face ca fântânile din Stoieşti să sece una după alta. „Nu e regularizare, domnule, e furt de piatră. Asta s-a făcut aici. Au săpat şi patru metri în albia râului, de ne-au scos toate izvoarele la suprafaţă şi ne-au lăsat cu fântânile seci, pe canicula asta. De asta nu vrem să se mai lucreze pe râu”, a spus o localnică.
Oamenii l-au luat cu „huo” pe un angajat de la Apele Române şi i-au cerut unui reprezentant al firmei care urma să regularizeze râul să oprească lucrările. „Noi îi spunem Sohodolului Nebunul şi noi ştim că Nebunul, când vine mare, aduce cu el lemne, peşte, nu contează, dar nu ne inundă, asta e important. Păi ce au făcut dumnealor acum aici e de nedescris. Au excavat zece metri în stânga, zece în dreapta, pe grădinile unde noi aveam legume cultivate, şi-au luat piatra, că de fapt asta îi interesa, iar pe noi ne lasă şi cu fântânile seci. Nu se poate aşa ceva”, a precizat o altă localnică. Declaraţii asemănătoare au dat aproape toţi cei strânşi pe malul Sohodolului, inclusiv primarul din Arcani, Vasile Popescu, care susţine că lucrările nu ar fi autorizate, lucru infirmat însă de Petre Seimeanu, director la firma care se ocupă de regularizarea Sohodolului. „Noi vrem să creăm locuri de muncă aici, dar văd că ni se pun tot felul de piedici. Lucrările sunt autorizate, s-au plătit toate taxele, avem un termen de 12 luni în care trebuie să executăm proiectul, în caz contrar ne vor fi percepute penalizări, iar dacă eventual am creat disconfort sau mici probleme localnicilor ne cerem scuze”, a menţionat directorul amintit.
Pe oameni nu i-au interesat însă scuzele, supărările lor ajungând până la ministrul mediului, Rovana Plumb, care l-a trimis de urgenţă în zonă pe comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor. Acesta va merge azi la Stroieşti în încercarea de a dezamorsa conflictul, dar şi pentru a vedea dacă lucrările de regularizare sunt executate cu toate avizele solicitate de lege. „Doamna ministru a aflat despre această situaţie şi a dispus verificări de urgenţă la faţa locului. Luni dimineaţa voi fi la Stroieşti şi mă voi întâlni cu oamenii pentru a vedea atât care sunt nemulţumirile dumnealor, dar şi în baza căror acte se execută lucrările de regularizare a Sohodolului. Am aflat că fântânile din zonă au secat, ceea ce nu este nici normal, nici plăcut, dar vom vedea la faţa locului care este situaţia exactă şi ce măsuri se impun”, a menţionat Tudor, comisarul şef adjunct al GNM fiind prezent în Gorj şi cu o săptămână în urmă, când Jiul a fost poluat cu praf de cărbune de către unităţile miniere din Valea Jiului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here