Propunere la simpozionul de la Scoarța: Pompiliu Marcea, pe Aleea Celebrităților de la Târgu-Jiu

405

Ediția cu numărul cinci a Simpozionului Național Pompiliu Marcea, găzduit și de data aceasta de comuna Scoarța, a adunat la un loc, ieri, oameni de cultură și educație, reprezentanți ai autorităților locale și județene, localnici și jurnaliști. În acest cadru, s-a discutat mult despre viața și opera lui Pompiliu Marcea, de amprenta pusă de acest critic literar în viața curmată mult prea brusc, cât și de viitorul lui Marcea, atât în localitatea sa de baștină, cât și la nivelul municipiului Târgu-Jiu, reprezentanții fundației care poartă numele acestuia oferind chiar câteva sugestii autorităților, prezente la evenimentul cultural.

“Pompiliu Marcea a fost un erou!” a spus-o profesorul Ion Popescu Brădiceni în cadrul Simpozionului de la Scoarța, dedicat marelui critic literar. Acesta, ca și restul invitaților prezenți la manifestarea culturală de tradiție în comuna Scoarța, a vorbit în termeni elogioși despre omul Pompiliu Marcea, despre marele om de litere Pompiliu Marcea, dar și despre profesorul Pompiliu Marcea. De altfel, pentru a completa evenimentul de ieri, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Fundația Pompiliu Marcea au scos de sub lumina tiparului o “foaie de suflet” dedicată criticului și istoricului literar Pompiliu Marcea. În cuprinsul acesteia apar fragmente din scrierile lui Pompiliu Marcea, dar și materiale semnate de persoane care l-au cunoscut pe acesta, îi știu opera incredibilă și profesionalismul acestui om de carte din Gorj.

Lacrimi și emoții la Simpozion!
Din eveniment nu au lipsit emoțiile, lacrimile și propunerile lui Ion Marcea, nepotul criticului, la adresa autorităților, după ce acesta a dat citire unor fragmente din viața unchiului său decedat prematur și dubios, acesta fiind găsit mort, înecat în lacul Herăstrău din Capitală. Ion Marcea le-a făcut apoi trei propuneri oficialităților prezente la Scoarța, una privește oferirea anul viitor, la 90 de ani de la nașterea lui Pompiliu Marcea a unei stele pe Aleea Celebrităților de la Târgu-Jiu acestui mare om de litere. Propunerea s-a bucurat de acceptul vizibil al vicepreședintelui Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor. O altă propunere privește transformarea Școlii Colibași în muzeu Pompiliu Marcea, prin trecerea acestuia de Consiliul Județean, iar ultima este mai mult o rugăminte a lui Ion Marcea la adresa autorităților județene pentru ca acestea să sprijine autoritățile locale în reabilitarea clădirii culturale din centrul comunei Scoarța, care poartă numele lui Pompiliu Marcea.

Primarul Stamatoiu vrea statuie
În acest context, primarul comunei Scoarța, Ion Stamatoiu, a propus chiar ca în fața căminului cultural unde s-a organizat simpozionul să fie amplasat un bust Pompiliu Marcea, fapt agreat de toți cei prezenți, mai ales de reprezentanții Fundației “P. Marcea”.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here