Promit sprijin pentru CE Oltenia. „Nu avem încotro!”

1877

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de un nou împrumut pentru a putea achiziționa certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de energie a anului trecut. Creditul ar urma să fie garantat cu bunuri mobile și imobile aflate în patrimoniul societății. Asta în condițiile în care planul de restructurare a CE Oltenia nu a fost primit bine de către oficialii de la Bruxelles. În acest context, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a confirmat că statul român va ajuta compania să cumpere certificatele de CO2, fără penalități, până la finalul lunii aprilie.

„Certificatele trebuie achiziționate. Compania deja se află în dificultate și nu putem să o lăsăm să încaseze alte sute de milioane de euro amendă. Deci sunt convins că Guvernul o să sprijine compania în continuare, nu văd alternativa. Planul de restructurare este una, discuțiile cu Comisia continuă, dar între timp activitatea companiei trebuie să continue. Ar fi foarte riscant să lăsăm o companie cu probleme să se împovăreze cu alte penalități. Aici nu avem încotro, va trebui să sprijinim compania să achiziționeze aceste certificate”, a spus Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.
Oficialul nu a putut preciza care va fi forma legală a ajutorului pe care îl va da statul pentru achiziția certificatelor de emisii aferente anului trecut, dar a subliniat că suma necesară este bugetată.

Discuții la Bruxelles. Planul va fi îmbunătățit
Săptămâna trecută au fost discuții la Bruxelles cu oficialii europeni pe marginea planului de restructurare a producătorului de energie pe cărbune. „A fost o întâlnire de parcurs, nu suntem în etapa în care primim aprobarea finală a Comisiei pentru programele de restructurare. Comisia a spus că, într-adevăr, sunt progrese față de planul inițial, dar nu suntem încă la varianta finală a planului. La capitolul progrese putem include faptul că încercăm să atragem şi investitori terţi, de exemplu există interes din partea băncilor, dar ne uităm să aducem şi alte companii care să investească alături de Oltenia în noile capacităţi pe gaz şi  Deci planul e mai credibil aşa, pentru că arată că există surse de finanţare pentru partea care nu revine statului”, a precizat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, CEO trebuie să dovedească faptul că sunt garantate fondurile care vor reprezenta contribuţia companiei, reprezentând cel puţin 50% din costurile programului de restructurare.
„De asemenea, va trebui să arătăm şi că nu există interes din partea unor terţi investitori să preia activele companiei, instalaţiile existente. Comisia doreşte, din raţiuni legale, să se asigure de acest lucru. Aşteptarea mea este că nimeni nu este interesat să-şi ia în cârcă instalaţii vechi, spre sfârşitul vieţii lor, şi care sunt legate de costuri mari de poluare. Tehnologia în sine nu are viitor. Viitorul cărbunelui se numără în câţiva ani de acum încolo. Aceasta pentru că taxele de poluare sunt din ce în ce mai mari în Europa, care vrea să reducă poluarea, iar cărbunele nu mai este viabil din punct de vedere economic. Deci nu cred că vor fi investitori care îşi doresc să preia instalaţii pe cărbune. În schimb, cred că putem să reuşim să găsim investitori în instalaţii noi, pe gaze”, a precizat oficialul Consiliului Concurenţei, susţinând că autorităţile române vor căuta soluţii în următoarea perioadă pentru a îmbunătăţi planul de restructurare.
Comisia Europeană a început, pe 5 februarie, o investigaţie aprofundată cu privire la planul de restructurare a CE Oltenia. Legislația UE prevede că o companie beneficiară de ajutor de stat de salvare trebuie să aibă o contribuție proprie semnificativă la acoperirea costurilor de restructurare, pentru ca ajutorul să fie declarat compatibil, iar în cazul Complexului Energetic Oltenia, această contribuție se ridică la doar circa 200 milioane euro, dintr-un total estimat de 3,5 miliarde euro, susține Comisia Europeană.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here