Proiectul de reducere a vârstei de pensionare a minerilor, în plenul Consiliului Federal al „Univers”

376

Reducerea vârstei de pensionare cu 5 ani a minerilor, proiect susținut de doi lideri sindicali ai CEO de la Gorj, va fi înmânat, astăzi, președintelui Federației Univers, Adolf Mureșan, la lucrările Consiliului Federal, desfășurate în aceste zile la Predeal. Cei doi sindicaliști susțin că proiectul, adus și la cunoștința foștilor oficiali ai Ministerului Energiei, ar fi agreat, cel puțin declarativ, și de celelalte sindicate din Federația Univers.

Pasul doi este prezentarea proiectului, președintelui Camerei Deputaților, adică lui Liviu Dragnea, și ministrului Muncii, Olguța Vasilescu. “Viitorul mineritului din România este incert astfel că o reducere cu 5 ani a vârstei de pensionare a angajaților din acest domeniu ar reprezenta un ajutor binemeritat pentru cei care au muncit zeci de ani în acest domeniu extrem de solicitant. Să nu uităm că și cei care lucrează în industria de aluminiu au făcut o solicitare similară, aflată în discuție și care, cu siguranță, va fi aprobată, ducând la reducerea vârstei de pensionare pentru salariații care lucrează în acest domeniu”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, care susține că decesul în rândul minerilor este mult mai avansat și intervine la un deceniu mai devreme decât la restul populației. “Minerii mor mai devreme cu 10 ani decât statistica pe țară, datorită radiațiilor și a poluării excesive din zonele miniere”, a completat Bunoaica, care menționează că periodic la CEO se solicită ajutoare sociale pentru persoanele care au nevoie de sprijin pentru că suferă de boli incurabile.
bunoaicaDe altfel, în ultimele două luni, s-au înregistrat în Comisia Mixtă 100 de dosare pentru ajutoare sociale, ce urmează să fie oferite angajaților care suferă de probleme de sănătate. Angajaților li se oferă, în această comisie, sume cuprinse între 500 și 2500 de lei.

La Consiliul Federal al Federației Univers se află o delegație de la CE Oltenia, formată din 15 lideri de sindicat din companie. Delegația este condusă de prim-vicepreședintele Federației, Adrian Marciuc.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here