Programul Gorj – Aventura pentru valorificarea potenţialului turistic gorjean

685

1Din punct de vedere al reliefului, Gorjul este unul dintre judeţele favorizate ale României. Pe aceste locuri se poate întâlni o largă diversitate a formelor de relief de la creste semeţe şi căldări glaciare amintind de gheţarii ce au sălăşluit aici în trecutul geologic al Terrei şi până la lumea aproape ireală a formelor şi fenomenelor carstice.

Cadru natural de excepţie

Din componenţa judeţului fac parte trei grupe muntoase: Parângul, un lanţ muntos ce totalizează 14 vârfuri cu înălţimi de peste 2000 m culminând cu vârful Parângul Mare surpanumit pentru frumuseţea şi măreţia sa „Acoperişul Olteniei”, Godeanul cu cel mai înalt vârf al său Gugu şi Vâlcanul cu al său vârf Arcanu cel mai semeţ din 2masiv. Aici există un număr de peste 40 trasee turistice, 3 zone de alpinism şi escaladă (Cheile Sohodolului, Cheile Galbenului şi Cheile Olteţului ) precum şi 4 perimetre speologice. Toate acestea reprezintă un imens potenţial turistic ce a început să fie pus în valoare conform standardelor moderne.

Activităţile tip aventură – tot mai solicitate

Ultimul curent apărut în turismul european şi mondial promovează activităţile de tip aventură montană, activităţi foarte atractive pentru turişti şi care oferă satisfacţii maxime.

Analizând potenţialul turistic al zonei montane a judeţului s-a ajuns la concluzia că acesta 3corespunde foarte bine şi acestui gen de turism, realizându-se de către un grup de inimoşi oameni de munte sub îndrumarea specialiştilor din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont o serie de amenajări, la un nivel minim de influenţă asupra cadrului natural dar cu asigurarea maximă a securităţii turiştilor.

România Gorj Aventura – un program de top

Programul a fost denumit România Gorj Aventura, sau Roumania -Gorj Adventure–varianta comercială pentru export, şi cuprinde peste 25 de activităţi turistice de vară şi iarnă între care putem aminti : alpinism, escaladă, mountain bike, coborâri pe ape de munte (rafting) , cascade, 4canyoning, coborâri în rapel, tiroliana, speologie peşteri şi avene, drumeţie, mountainbike, cicloturism offroad şi enduro, fotografie montană, fotovânătoare, cursuri teoretice şi practice de supravieţuire pe munte, schi alpin, randonne, extrem, etc.

Modalităţi de desfăşurare în teren

Participanţii pot alege durata programului, care poate fi de la 1 la 10 zile şi care se poate desfăşura pe 3 nivele de pregătire (iniţiere, mediu şi avansaţi ) şi nu are limite de vârstă.

Programul România Gorj Adventure se poate practica tot timpul anului, dar realizatorii lui recomandă ca optimă, cu excepţia activităţilor specifice de iarnă, perioada aprilie – septembrie.

Programul România Gorj Adventure a fost prezentat specialiştilor în domeniu şi este la ora actuală considerat cel mai complex şi complet program de turism de aventură din România fiind introdus în noua pagină de prezentare a potenţialului turistic al României aparţinând Ministerului Turismului.

Peisaj local adecvat

Toate activităţile programului se desfăşoară în zone din partea de nord a judeţului, zone cu potenţial turistic recunoscut, şi se îmbină perfect cu alte elemente turistice de atracţie locală: monumente ale naturii, mănăstiri, operele lui Brâncuşi, case memoriale, muzeele de istorie, artă şi arhitectură populară.

Rămâne la latitudinea operatorilor de turism din judeţ sau din ţară să promoveze acest program, să asigure toate elementele necesare, şi cu siguranţă România Gorj Adventure poate deveni o şansă de revitalizare a turismului gorjean.

Organizatorii oferă celor interesaţi toate detaliile necesare pentru pregătirea şi lansarea acestui program pe piaţă şi încearcă permanent identificarea de noi elemente turistice care să mărească atractivitatea acestui program.

România Gorj Aventura – un exponent al turismului civilizat

În condiţiile dezvoltării accentuate a turismului montan programul prezentat poate avea rolul de a-i atrage atât pe turiştii români cât şi pe cei din străinătate în parcurgerea şi descoperirea unor locuri mirifice din peisajul gorjean precum şi în promovarea unui turism civilizat, realizat în condiţii de maximă securitate în respect faţă de natură şi mediul ambiant în care trăim cu toţii.

Mugurel Petrescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here