Program strategic de promovare a lui Brâncuşi

454

Odată cu apropiata includere a Ansamblului Calea Eroilor de la Târgu-Jiu în patrimoniul mondial UNESCO, conducerea Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” a pregătit diverse programe ce vor fi derulate în acest an, în scopul promovării şi dezvoltării interesului pentru operele sculptorului gorjean.

Prima strategie abordată de reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură din Târgu-Jiu este de a derula o serie de activităţi în parteneriat cu Academia Română şi Universitatea de Vest din Timişoara. “În cadrul universităţii am descoperit că există o emulaţie în ceea ce priveşte creaţia artistică şi în special în ceea ce îl priveşte pe Brâncuşi. Sper să se materializeze în parteneriate aşa că deschiderea noastră către mediul universitar nu poate fi decât benefică şi va aduce un plus de valoare pentru tot ce se întâmplă cu Brâncuşi la Târgu-Jiu”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului “Constantin Brâncuşi”
Acesta a precizat că în februarie, când se împlinesc 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, se vor organiza o serie de colocvii cu o caprticipare de circa 40 de persoane: “În perioada 20-22 februarie vom organiza Colocviile Brâncuşi. Evenimentul va cuprinde mai multe secvenţe; una este conferinţa ştiinţifică la care sunt invitaţi circa 40 de persoane, tema simpozionului este Brâncuşi în literatură; va fi de asemenea prezentat şi un film care a fost lansat anul trecut în cinematografe intitulat «Brâncuşi din eternitate», la care cel mai probabil va fi prezent şi regizorul şi producătorul filmului”.

Caravana naţională culturală
Specialiştii în cultură de la Târgu-Jiu doresc ca în cursul acestui an să organizeze şi o Caravana Brâncuşi, care va avea ecou atât naţional, cât şi internaţional. “Vrem să organizăm şi o Caravană Brâncuşi ţinută în universităţi şi centre culturale din ţară. În cadrul caravanei vrem să luăm legătură cu Forbach, oraş cu care Târgu-Jiul este înfrăţit; această acţiune face parte din strategia de promovare. Vom merge în Forbach ca să prezentăm ce avem aici şi ce vrem să facem pentru că Târgu-Jiul merită să fie un oraş conexat pe axa culturală a lumii pentru existenţa acestui ansamblu unic”, a mai spus Doru Strâmbulescu.
Acesta a mai declarat ieri că şi în 2015 se va susţine tradiţional simpozionul naţional de pictură şi sculptură, în septembrie va avea loc un eveniment dedicat Arethiei Tătărăscu, iar în octombrie va fi un simpozion naţional de estetică, organizat în parteneriat cu Academia Română.

Bursa Brâncuşi
Autorităţile locale din Târgu-Jiu vor ca anul acesta să fie primul însă nu ultimul an când se va acorda un premiu intitulat Bursa Brâncuşi pentru un tânăr student ori cercetător care l-a studiat şi îndrăgeşte opera brâncuşiană. “Mi-am propus să constitui la nivelul Centrului Brâncuşi un Consiliu Ştiinţific alcătuit din cei mai importanţi brâncuşiologi din România şi nu numai, invitaţia va fi de altfel şi pentru cei din străinătate. Acest consiliu va stabili cine şi cum merită să primească această bursă. Pe final de an vrem să organizăm şi o Gală a premiilor Brâncuşi, ce se vrea a fi un eveniment care poate să stimuleze creaţia brâncuşiană şi sperăm să fie o acţiune de nivel naţional”, a mai spus directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here