Program de orientare în carieră pentru liceeni, lansat la Târgu-Jiu

150

„Opening Opportunities”, programul pilot de orientare şi mentorat în carieră, organizat de TechSoup România şi Biblionet, cu sprijinul Microsoft România, a fost lansat joi şi la Târgu-Jiu. Cu acest prilej, aproximativ 100 de liceeni din municipiu s-au întâlnit cu mentorii voluntari Microsoft România, care au discutat cu aceştia despre opţiuni de carieră şi mentorat.

Întâlnirea dintre elevi şi mentori s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Gorj şi a fost organizată de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”. „Suntem bucuroşi că facilităm această întâlnire, o întâlnire fericită între mediul privat, cel public şi societatea civilă într-un proiect pe care Microsoft România, TechSoup România şi Programul Biblionet îl propune tinerilor din comunitatea gorjeană şi alte nouă oraşe din România de a-şi alege o carieră”, a declarat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. „Un astfel de proiect poate să vă dea vouă, elevilor, o cale în viaţă, să vă ghideze, să vă arate cam cum şi ce trebuie făcut pentru ca voi să ştiţi, pe plan profesional, să accedeţi într-un post sau într-o firmă care credeţi că v-ar putea reprezenta. Sunt bucuros că astfel de întâlniri beneficiază de o prezenţă atât de numeroasă pentru că sunt extrem de importante”, a spus Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, prezent la întâlnirea de lansare a programului.

Elevii de liceu, învăţaţi să-şi elaboreze propriul plan de carieră
„Opening Opportunities” este un program de anvergură naţională, prin care voluntari ai Microsoft România sprijină elevii de liceu să exploreze opţiuni profesionale şi să îşi dezvolte propriul plan de carieră. Aflat deocamdată în faza pilot, programul va fi implementat în zece oraşe din ţară, între care şi municipiul Târgu-Jiu. „Opening Opportunities” este un proiect educaţional pilot de mentorat şi orientare în carieră pentru elevi pe care îl derulăm până în iunie 2014, în zece localităţi. Este desfăşurat prin intermediul şi cu facilitatea bibliotecilor publice, biblioteca având, pe lângă toate celelalte funcţii pe care le are, şi un rol foarte important în educaţie nonformală. Pentru că este un proiect pilot, încercăm să vedem cum se pliază aceste lucruri şi cum va merge programul în diverse zone, cu licee de diferite tipuri şi în localităţi de diverse dimensiuni. Ne-am gândit să facem acest lucru pentru că ştim că liceul şi ce urmează după liceu e o perioadă de provocări mari pentru tineri. Încercăm să-i ajutăm să găsească calea cea mai potrivită lor, interacţionând cu profesionişti din cea mai dinamică industrie de la momentul actual – industria IT”, a declarat Cristina Văileanu, reprezentat al Fundaţiei IREX România. Prin intermediul acestui program, peste 10.000 de liceeni vor beneficia de consiliere în alegerea unei cariere din partea specialiştilor Microsoft România. „Pentru Microsoft România, proiectul „Opening Oppotunities” înseamnă o şansă pe care vrem să o dăm tinerilor din România pentru a-şi găsi o carieră cât mai valoroasă în anii ulteriori. Printre oraşele pe care le-am ales pentru a demara acest proiect pilot se numără şi Târgu-Jiul. Plecăm cu o reţea de 100 de mentori şi, dacă ne gândim că fiecare mentor va avea undeva spre 10 menti, vom atinge în mod direct 1.000 de elevi anul acesta, pe care îi vom ajuta să exploreze anumite oportunităţi de a-şi dezvolta cariera. Dincolo de acest impact direct pe 1000 de elevi, anticipăm că 10.000 de elevi vor fi atinşi în mod indirect, prin programele online pe care le vom desfăşura şi prin informaţiile pe care le punem la dispoziţie. Cred că tinerii de astăzi ştiu ce vor. Ceea ce vrem noi să facem este să-i ajutăm să focuseze pe oportunităţile astea”, a spus Daniel Bălan, manager Microsoft România.

Internshipuri pentru cei mai buni elevi
În perioada decembrie 2013 – mai 2014, elevii vor putea participa la seminarii online despre cariere în IT, de la vânzări la management, vor putea aplica la mentorat „one o none” cu voluntari Microsoft România şi vor putea participa la evenimentele locale organizate în biblioteci, evenimente în cadrul cărora vor primi informaţii cu privire la modul în care îşi pot alege şi planifica o carieră de succes. Seminarile se vor desfăşura online, pe platforma www.openingopportunities.ro. În iunie 2014, cei mai buni elevi, aleşi în funcţie de receptivitatea şi implicarea lor, vor putea obţine internshipuri în companii locale sau vor avea posibilitatea de a petrece o zi cu profesionişti Microsoft România.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here