Produsele lactate au început să se scumpească şi la Gorj

399

Seceta a creat mari probleme agricultorilor de la Gorj şi nu numai, asta deoarece la nivel naţional s-a creat o isterie din acest motiv. Pe lângă legumele şi fructele afectate de caniculă, se află şi brânzeturile şi lactatele. Pe tarabele din Târgu-Jiu, toate produsele lactate se vând cu câteva procente mai scump, motivul principal fiind diminuarea recoltelor datorate secetei. Agricultorii se plâng că păşunile s-au uscat, astfel că animalele nu au cu ce se hrăni şi sunt nevoiţi să crească preţurile, în unele cazuri să le sacrifice. Motiv pentru care lactatele s-au împuţinat, iar preţurile au crescut.

Ion Popescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, afirmă faptul că săptămâna trecută la nivelul judeţului Gorj, preţul minim unui kilogram de brânză era de 9,5 lei iar preţul maxim de 12 lei pe kilogram. Brânza telemea era vândută cu 12 lei pe kilogram minim iar preţul maxim 18 lei. De altfel, pentru smântână se percepe 11 lei pe kilogram minim şi 12 lei maxim.
În luna iunie a acestui an brânzeturile proaspete se vindeau cu preţul de 9, respectiv 11 lei pe kilogram. A avut loc o creştere de aproximativ 1 leu. La telemea preţul minim a fost de 12 lei, iar preţul maxim de 16 lei. A avut loc o creştere de aproximativ 2 lei.

Şi zahărul s-a scumpit în această perioadă
Zahărul la Gorj în luna iunie-august se vindea, de la producător, cu preţul minim de 0,55 de lei iar preţul maxim de 0,70 de lei pe kilogram. În momentul de faţă preţul minim pentru un kilogram de zahăr este de 0,57 lei iar 0,70 preţul maxim. A crescut preţul cu 20 de bani.

Laptele cu 40% mai scump la nivel naţional
Crescătorii de taurine cer majorarea preţului laptelui cu cel puţin 40%. Aceştia spun că preţul porumbului, principala sursă de hrană pentru vaci, va creşte foarte mult pe fondul recoltei mult diminuate de efectele secetei. Şi că agricultura merge prost de ani de zile pentru că nu există înţelepciune politică să meargă bine. Deja se discută de preţ la porumb în iarnă mult mai mare decât acum, ceea ce pentru producători dar şi pentru cumpărători reprezintă un dezastru. Dacă cei care producem lapte pentru procesare, nu măresc preţurile cu cel puţin 40 la sută, foarte multe ferme vor intra în faliment.

Nu se mai poate fără scumpiri!
Producţie agricolă mică înseamnă, evident, preţuri mai mari pentru produsele agricole. Dar asta nu e tot. Carburanţii s-au tot scumpit vara aceasta, recent s-a scumpit şi energia electrică, iar cursul valutar a luat-o razna. Urmează scumpirea la gazele naturale, anunţată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), ce va afecta consumatorii casnici şi industriali. Toate acestea vor declanşa un întreg val de majorări, care vor bulversa pe români. Pâinea şi produsele de panificaţie vor costa, conform ultimelor estimări ale analiştilor, cu 20% mai mult, iar carnea şi mezelurile, după aprecierile liderilor organizaţiilor profesionale, vor scoate din buzunarele noastre mai mult cu 7-10%. Dar să nu uităm că la Brăila, principalii producători de pâine au procedat încă din august la scumpiri, cu aproximativ 25 – 30%, scumpiri generate de costurile tot mai mari cu utilităţile şi combustibilul.
Ba chiar au existat cazuri în care preţul pe kilogram al pâinii a crescut de la 3 la 4 lei, adică undeva la 33%. În noul context, în care şi recolta de grâu este mai mică decât cea de anul trecut, cu aproximativ 25%, plus anunţatele scumpiri la gaz, nu este greu de previzionat o nouă scumpire. Rămâne de văzut care va fi, în final, aceasta.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here