Produsele cu deficienţe, sub lupa Protecţiei Consumatorului

165

magazin alimentePe parcursul acestei luni, activitatea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj s-a concretizat prin efectuarea unui număr de 83 de acţiuni de control având ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul activităţilor de comercializare a produselor şi de prestare a serviciilor.

De asemenea au fost cercetate şi soluţionate un număr de opt petiţii din partea consumatorilor care sesizau aspecte din activitatea operatorilor economici sau reclamau produse cu deficienţe ori servicii prestate necorespunzător, numărul sesizărilor înregistrate fiind de 10. Ca urmare a cercetării reclamaţiilor, au fost dispuse măsuri de înlocuire a produselor, de reparaţii fără costuri sau restituire a contravalorii produselor constatate cu deficienţe sau ca urmare a prestării defectuoase a serviciilor. “Pentru creşterea eficienţei verificărilor au fost organizate acţiuni de control în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj. Acţiunile de control s-au desfăşurat pe raza judeţului Gorj, în municipiile Târgu-Jiu şi Motru, dar şi în localităţile Borăscu, Dănciuleşti, Cruşeţ. Au fost verificaţi un număr de 83 de operatori economici, iar dintre aceştia 37 au fost depistaţi încălcând normele de comercializare a produselor şi prestarea serviciilor către consumatori şi fiind sancţionaţi contravenţional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 58.800 lei”, a declarat Daniela Michi, purtătorul de cuvânt al CJPC Gorj.

Alimente expirate şi haine fără evidenţă

Comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj au verificat produse alimentare şi agroalimentare, iar printre abaterile constatate s-au numărat comercializarea produselor fără afişarea datei durabilităţii minimale, informarea incompletă prin neînscrierea în mod vizibil şi lizibil a numelui şi adresei producătorului/importatorului, neafişarea preţului ori a unităţii de măsură. De asemenea, în atenţia oamenilor legii s-au aflat şi hainele second-hand, iar la acestea principalele nereguli au constat în comercializarea de articole de îmbrăcăminte purtată sau uzată şi articole textile purtate sau uzate fără să ţină o evidenţă lunară scrisă a intrărilor şi a ieşirilor acestora. Totodată, în cadrul verificărilor la unităţile de alimentaţie publică, abaterile constatate de comisarii gorjeni ai Protecţiei Consumatorilor s-au referit la: spaţiile nu erau dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea aerului viciat, nu erau marcate, la loc vizibil, cu indicatoare prin care consumatorii sa fie avertizaţi că este interzis fumatul, vânzarea la bucată a ţigaretelor.

I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here