Produse cosmetice, oprite de la comercializare de către OPC Gorj

140

30 dintre operatorii economici care comercializează produse cosmetice din Gorj au fost aspru sancţionaţi în urma controalelor realizate de către comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Produsele depistate cu neconformităţi au fost oprite temporar de la comercializare, comercianţii alegându-se şi cu o amendă pe măsură.

În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul I, în perioada 11-22 februarie 2013 comisarii CJPC Gorj au desfăşurat acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice. 32 de operatori economici de pe raza judeţului au fost verificaţi, iar la 30 dintre aceştia au fost descoperite abateri în valoare de 2.468,5 lei. Valoarea produselor cu abateri, oprite temporar de la comercializare a fost de 880 lei. Ca urmare a celor constatate comisarii CJPC Gorj au aplicat amenzi de 27.200 lei.

Abateri, constatate de către comisarii CJPC Gorj
Inscripţionarea incompletă a informaţiilor privitoare la numele sau denumirea producătorului; comercializarea de produse cosmetice de import fără elemente de identificare. De asemenea lipsa traducerii informaţiilor speciale de avertizare, un exemplu concret ar fi: evitaţi contactul cu ochii sau utilizare sub supravegherea unui adult. Comercianţii promovau produsele cosmetice prin reduceri de preţ fără a informa consumatorii despre preţul final după aplicarea reducerii. Nu afişau în mod vizibil denumirea unităţii sau cea a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze.
O altă abatere descoperită a fost cea a neafişării şi nerespectarea orarului de funcţionare sau neafişarea preţurilor şi tarifelor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă.

Sfaturi pentru achiziţionarea produselor cosmetice
Daniela Michi şefa CJPC Gorj, oferă sfaturi în ceea ce priveşte achiziţionarea produselor cosmetice, astfel încât gorjenii să fie protejaţi împotriva riscului de a achiziţiona produse de proastă calitate.
“Achiziţionaţi cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare. Îndreptaţi-vă atenţia şi la calitatea ambalajului, acesta trebuie să fie plastifiat, corespunzător unui produs “de lux”; calitatea ambalajului trebuie să corespundă valorii produsului. Totodată examinaţi cu atenţie eticheta, o calitate proasta a tipăririi poate ascunde o contrafacere; unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii”, a precizat Daniela Michi.

Gorjenii trebuie să îşi îndrepte atenţia asupra datei durabilităţii produsului
Atenţionările din partea comisarului-şef continuă, acesta spunând că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, sau al importatorului de produse din afara UE. Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia “A se folosi preferabil înainte de”, urmată de data sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată această dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe.
Anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12 luni de exemplu). De asemenea sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni caz în care data nu se mai menţionează (recipientele sub presiune).
Trebuie să citiţi cu atenţie eticheta şi ţineţi cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here