Producătorii de lapte, aşteptaţi la sediul APIA Gorj

167

producatori lapteAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj le pune în vedere cumpărătorilor care achiziţionează lapte, precum şi producătorilor deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe că, începând cu data de 1 aprilie 2011, mai precis, de mâine, trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2010/2011.

Anul de cotă se încheie astăzi, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la sediul APIA Gorj până la data de 16 mai 2011, inclusiv, fără penalizări. Aceste declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către cumpărătorii care achiziţionează lapte de la producători.

Producătorii gorjeni deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. “În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Menţionăm că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj.

Penalităţi pentru întârzieri

De asemenea, cumpărătorii trebuie să depună la centrul judeţean APIA, declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2010/2011, termenul limită fiind acelaşi şi anume 16 mai 2011. Producătorilor gorjeni de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 16 mai.

Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01 % din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 de euro. Totodată, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here