Procedura de demitere a rectorului UCB, oprită de contestație! Raportul Luminiței Popescu, invalidat de Senat

431

Senatul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a invalidat, în ședința din 31 martie, raportul rectorului Luminița Popescu, în legătură cu starea universității în anul 2016. De altfel, un singur membru al Senatului UCB a votat pentru validarea raportului, restul senatorilor dându-i un vot negativ documentului, după ce toate comisiile universității de stat i-au oferit acestuia, de asemenea, un aviz nefavorabil. Votul de blam oferit conducătorului instituției de învățământ ar fi trebuit să ducă la începerea procedurii de demitere a rectorului UCB, însă Luminița Popescu a oprit totul făcând contestație la demersul Senatului împotriva sa.

Luminița Popescu anunța în cadrul unei conferințe de presă că respingerea raportului său, cerut de Senatul UCB, va duce la începerea procedurii de înlocuire a sa din funcție. Spusele rectorului s-au adeverit chiar cu o săptămână în urmă când Senatul UCB, întrunit în ședință, a oferit un vot negativ documentului semnat de Luminița Popescu, comisiile universității oferindu-i, pe rând, câte un aviz negativ. Drept urmare raportul a fost apoi invalidat, iar rectorului, potrivit art.16, i “s-a retras sprijinul oferit de Senatul universitar”, dar și monitorizarea modului de ordonanțare a creditelor.
Contactată telefonic, Luminița Popescu a specificat că a făcut contestație la răspunsul primit de la Senatul UCB, drept urmare procedura este amânată. În cauzul în care contestația va fi respinsă, procedura va implica, cu siguranță, începerea actelor care vor duce la destituirea actualului conducător al instituției de învățământ superior de stat din Târgu-Jiu.
În aceeași ședință s-a respins de altfel două contestații a rectorului UCB, una fiind “neîntemeiată și tendențioasă” și alta fără efecte juridice.

Cercetarea disciplinară a doi decani, stopată de Senat
Cert este că nu numai raportul Luminiței Popescu a fost refuzat de Senat, acest organism s-a dovedit ostil și unui alt demers al rectorului legat de cercetarea disciplinară a trei cadre didactice ale universității. Senatul nu a fost de acord cu presupusele abateri disciplinare săvârșite de către profesorul universitar Sorin Vasile Purec, decan al Facultății de Științe ale Educației și Management Public, de către directorul administrativ Virgil Ion Popovici și de către Monica Bîcă, decan al Facultății de Științe Medicale și Comportamentale. De altfel, toate comisiile UCB au contestat acest demers.

Demisii în bloc la Facultatea de Științe Economice
În cadrul ședinței din 31 martie, Senatul a luat act și de informarea potrivit căreia toți directorii de departamente de la Facultatea de Științe Economice au demisionat, fapt care a creat o situație dificilă în cadrul instituției. În același cadru, Senatul a luat act de demisia lectorului universitar Claudia Maria Mungiu-Pupăzan.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here