Primăvara politică provoacă: Schimbarea la faţă a partidelor din Gorj

426

hartaPrincipalele partide aflate pe eşicherul politic gorjean îşi vor primeni organizaţii, în perioada imediat următoare, schimbându-se la faţă o dată cu iniţierea unei proceduri similare de la centru.

Este cazul PSD, PNL şi PD-L, partidele în cauză fiind deja frământate de lupte interne, problemele de la centru resimţindu-se şi în Gorj. Şi partidele mici ar putea urma procedura de lifting, în această situaţie fiind PRM şi PC, ultimul partid anunţând alegeri interne în organizaţia de la Gorj.

Cine îl trădează pe Manţog
Organizaţia judeţeană a PD-L Gorj ar putea să îşi schimbe conducerea la conferinţa judeţeană de alegeri a cărei dată nu a fost încă stabilită, asta dacă pedeliştii se dovedesc destul de puternici să îl înlăture mantogde la putere pe Ionel Manţog, liderul din umbră al PD-L. Ar putea să facă asta, senatorul Ion Ruşeţ, care a anunţat însă între timp că nu mai candidează pentru funcţia supremă în filiala de la Gorj. Un alt candidat care se vehiculează că îi vrea postul lui Manţog este Marcel Hoară, cel care conduce deja două consilii de administraţie importante, la Complexul Energetic Rovinari şi la Uzina Mecanică Sadu, posturi în care a fost promovat tot de liderul portocaliu. Maricica Moţa, şefa femeilor din PD-L Gorj, nu vrea acest post deşi s-a exprimat în acest fel la una dintre şedinţele organizaţiei, ea urmând să încline balanţa între candidaţi, evident totul cu un câştig important pentru ea. Dacă planul de îndepărtare a lui Manţog va avea fisuri, pedeliştii trebuie să se mai împace tot cu un preşedinte marionetă, în speţă Cosmin Popescu, dar şi de mâna forte a lui Ionel Manţog.
carciumaruCârciumaru joacă la Congres
Deşi locul din fruntea PSD Gorj pentru Florin Cârciumaru pare imposibil de cucerit, preşedintele organizaţiei de la Gorj ar putea să piardă frâiele filialei dacă nu va juca cum trebuie la centru. Bătălia pe şefia PSD, trebuie să situeze şi organizaţia de la Gorj pe o parte a baricadei. Dacă Cârciumaru nu va alege partea cea mai avantajoasă, el ar putea să piardă susţinerea de la centru, putând să se trezească la Gorj cu un rival. Este deja de notorietate dorinţa deputatului Mugurel Surupăceanu de a ajunge preşedinte de partid la Gorj. Chiar dacă nu va fi dorit de colegii din filială, un imbold de la centru ar putea să schimbe total lupta ce pare câştigată din start de Cârciumaru. Poate din acest motiv, pesediştii s-au abţinut să impună delegaţilor numele candidatului pe care îl vor susţine la Congres. Majoritatea va merge însă, cu siguranţă, pe mâna lui Victor Ponta.
moregaMorega, scandent după Congres
O luptă politică interesantă se dă acum în PNL Gorj. Vizat este postul lui Dan Ilie Morega, preşedintele organizaţiei care a provocat în mandatul său destule valuri, multe cu repercusiuni ajunse până la nivel de centru. Morega ar putea pierde hăţurile partidului dacă Gheorghe Orzan, contracandidatul său va reuşi să îşi atragă un număr semnificativ de susţinători de partea sa. Morega nu mai are ce să le dea celor care îl vor vota, PNL-ul fiind în opoziţie. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care liberalul s-a şi dorit la putere, chiar şi la cea locală, vrând să împartă ciolanul cu Ionel Manţog. Pasenţa nu i-a reuşit, Morega luptându-se pentru propriul său scaun şi nu pentru dorinţa de a ajuta, aşa cum se laudă, gorjenii afectaţi de sărăcie. Cum Ozan joacă în tandem cu Radu Angheloiu, şansa celor doi de a schimba la faţă organizaţia liberală ar avea şanse de reuşită.
petrescuPetrescu schimbă interimatul
Partidul Conservator, filiala Gorj, va fi condus şi după conferinţa de alegeri ce va avea loc după Congresul PC, tot de Ilie Petrescu. Acesta nu are contracandidat pentru funcţia sa şi asta deoarece partidul nu are, deocamdată, nimic de împărţit. Ilie Petrescu, postat cu un picior în PD-L şi cu altul în PRM, va fi ales, schimbând interimatul în care este de la alegerile parlamentare, nou preşedinte al PC Gorj.
Fugaru, joc de glezne spre PD-L
Ion Fugaru, preşedintele PRM Gorj, cel care părea cea fugarumai bună alegere pentru organizaţie după Petrescu, joacă de câteva luni la două capete. În loc să îşi ţină organizaţia unită, Fugaru trage spre PD-L, lăsându-se manevrat atât de Manţog cât şi, culmea, şi de Morega. Probabil Fugaru râvneşte la postul de primar de la Târgu-Cărbuneşti, al lui Mazilu, şi îşi pregăteşte terenul pentru la viitoarele alegeri locale, să candideze aici din partea PD-L. Este demn de remarcat însă de ce jocuri politice a fost capabil Fugaru având doar doi consilieri judeţeni.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here