Primăriile vor primi mai puţini bani de la Consiliul Judeţean

155

pref cjConsiliul Judeţean Gorj a împărţit bani primăriilor din judeţ. Bugetul ce urmează însă să fie repartizat primăriilor pentru derularea investiţiilor începute în anii trecuţi sau care vor fi demarate în acest an este mai mic decât cel din 2011.

 

Bugetul se află în stadiu de proiect, acesta urmând să fie supus votului consilierilor judeţeni la şedinţa lunară din februarie, în prezent acesta fiind în dezbatere publică. Până atunci, însă, cei 70 de primari vor beneficia de repartizarea unor sume defalcate din cota TVA. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a precizat că bugetul estimat pentru anul în curs este de 182.317.000 de lei, proiectul privind repartizarea sumelor fiind conceput de specialiştii CJ în colaborare cu cei ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj. Din valoarea totală a bugetului, circa 19 milioane de lei vor merge către primării, suma fiind cu 24 de procente mai mică decât cea repartizată în 2011. „Repartizarea a 20% din TVA către primării a creat nemulţumiri, ne aşteptam să fie aşa. Dar suma de repartizat către primării este de 19.039.000 de lei, cu 24% mai mică decât în 2011 şi tot din TVA am primit, pentru reabilitarea drumurilor, 10.339.000 de lei, ceea ce înseamnă cu 35% mai puţini bani decât în 2011. Noi am ţinut cont la repartizarea banilor către primării de continuarea unor proiecte, să nu fie blocate anumite investiţii. Prioritare au fost investiţiile cu fonduri europene. De la an la an au fost reduse sumele pe care Consiliul Judeţean le-a primit din TVA pentru a le repartiza în teritoriu”, a spus Ion Călinoiu. Acesta a menţionat că proiectul de buget pentru anul 2012 prevede ca fondurile să fie orientate către finalizarea unor investiţii aflate în derulare şi nu pentru începerea altor investiţii pentru care nu există surse sigure de finanţare.

Obiective în 2012

Printre obiectivele stabilite de CJ pentru repartizarea banilor se numără modernizarea Drumului Judeţean Strâmba – Mătăsari – Dragoteşti – Şiacu, reabilitări şi plombări pe întreaga reţea de drumuri judeţene însumând 847 de kilometri, în special în zone unde carosabilul prezintă o uzură accentuată, reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a sistemului integrat de salvare montană. Tot în 2012, autorităţile judeţene au ca obiectiv şi continuarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare din cele două municipii Târgu-Jiu şi Motru. De asemenea, implementarea proiectului de gestionare a deşeurilor menajere se va afla pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Gorj.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here