Primarii, aşteptaţi la decontarea programului „Fructe în şcoli”

287

mere in scoliConducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj aşteaptă de la sfârşitul acestei luni ca primarii din judeţ care au accesat programul guvernamental „Fructe în şcoli” să vină să-şi depună cererile de decontare.

Un număr de cinci primari din judeţul Gorj au accesat până acum Programul „Fructe în şcoli” oferind astfel mere elevilor claselor I- VIII, aceştia fiind cei de la administraţiile locale din municipiul Târgu-Jiu şi comunele Ţânţăreni, Dănciuleşti, Stoina şi Căpreni. “La sfârşitul acestei luni se încheie trimestrul astfel că îi aşteptăm pe primari să vină la noi cu cererile de decontare şi cu actele aferente pentru a se putea face decontările”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj.

În judeţul Gorj, funcţionează un număr de 70 de primării, iar conducerea APIA speră ca programul să o ia din nou de la început din anul şcolar 2011 – 2012, de data aceasta cu dreptul, iar toţi primarii să îl acceseze, nevoiţi fiind deoarece au în administraţie unităţile de învăţământ din fiecare localitate. De doza de mere zilnică în valoare de 0,3 lei/elev vor beneficia vreme de maxim o sută de zile de şcolarizare elevii din clasele I-VIII.

Începând cu anul şcolar următor, fructele distribuite elevilor, perioada şi frecvenţa distribuţiei, precum şi valoarea pe elev se stabilesc şi se actualizează anual prin hotărâre de Guvern, în funcţie de evoluţia tarifelor şi a preţurilor. Limita valorică cuprinde preţul integral de achiziţie a fructelor, inclusiv TVA-ul, cheltuieli de transport, distribuţie şi depozitare.

7.953 de beneficiari din Târgu-Jiu

La Târgu-Jiu, preţul de atribuire pentru firma unică ofertantă şi câştigătoare a fost de 0, 24 lei/măr pe zi de elev fără TVA. Elevii târgujieni beneficiari de acest program guvernamental sunt în număr de 7.953.

“Acţiunea a fost demarată în baza Ordonanţei 24, în strânsă colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, fiind un program pe fonduri europene. Contractul pentru municipiul Târgu-Jiu a fost încheiat pentru o sută de zile de către Primărie, iar valoarea acestuia este de 2.200.000.000 de lei vechi. Acum aşteptăm să vedem cum se redistribuie de la Guvern banii pentru decontarea sumelor respective cheltuite de la bugetul local”, a declarat Constantin Fârţă, şeful Direcţiei Publice de Patrimoniu, direcţie ce administrează unităţile de învăţământ de pe raza municipiului.

Pentru Programul „Fructe în şcoli”, România a primit din partea Uniunii Europene suma de aproape cinci milioane de euro pentru fiecare an şcolar până în anul 2013.

Cei care trebuie să se ocupe de implementarea programului în fiecare şcoală din Gorj sunt Consiliile Locale, care au în administrare unităţile de învăţământ de pe raza fiecărei localităţi.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here