Primăria Târgu-Jiu face eforturi pentru plata indemnizaţiilor

195

dppsConducerea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu nu a făcut plăţile pe luna iulie către toţi asistenţii personali şi beneficiarii de indemnizaţii de însoţitor de pe raza municipiului deoarece nu sunt bani.

„Nu am făcut încă plăţile pentru luna iulie. De obicei până la această dată din fiecare lună fie le depuneam oamenilor banii pe carduri, fie am trimis banii prin Poştă. Când s-au înregistrat întârzieri, cetăţenii au venit la noi sau ne-au sunat ca să ne întrebe cum stă situaţia, la fel ca şi acum când nu ştim cum să le dăm oamenilor drepturile pe luna trecută. Şi noi, dar şi Primăria Târgu-Jiu facem eforturi ca să facem rost de bani să nu ne mai confruntăm cu o situaţie la fel de gravă cum a fost anul trecut când beneficiarii nu şi-au mai încasat drepturile câteva luni la rând”, a declarat Rodica Tomoială, consilier juridic în cadrul DPPS Târgu-Jiu. Astfel, conform declaraţiilor acesteia, plata pentru luna iulie trebuie să se efectueze către 194 de asistenţi personali şi să se acorde indemnizaţii de însoţitor pentru 309 târgujieni. Suma totală ce trebuie virată către aceştia este de 294.355 de lei, dintre care 133.105 lei către asistenţii personali şi 161.250 de lei constituie indemnizaţiile pentru însoţitori.

Dinamică lunară

Posturile totale aprobate pentru aceste două categorii de persoane de către Consiliul Local Târgu-Jiu este de 550 de locuri, în prezent, la nivelul municipiului existând 502 asistenţi şi însoţitori. „Dinamica este una continuă deoarece numărul acestora diferă de la lună la lună în funcţie de controlul anual pe care trebuie să-l efectueze persoana bolnavă. Dacă, în prezent, un cetăţean este încadrat cu gradul I de handicap, şi la controlul de 12 luni, medicul îl reduce la gradul II, persoana în cauză iese de pe tabelele noastre”, a explicat şefa DPPS Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu. Diferenţa dintre asistenţii personali şi cei care primesc indemnizaţia de însoţitor, este că cei din urmă beneficiază lunar de suma de 534 de lei, iar asistentul, pe lângă venitul lunar ce îi revine, are şi carte de muncă şi îi sunt plătite şi indemnizaţiile. Rodica Tomoială, reprezentanta DPPS Târgu-Jiu, a adăugat faptul că banii pentru plata celor două categorii de beneficiari sunt o parte din cotele TVA şi o parte provin de la bugetul local.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here