Primar din Gorj, trimis în judecată. Șpăgi pentru angajare

1571

Primarul comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată pentru corupție. Edilul este acuzat de patru infracțiuni de trafic de influență, o infracțiune de luare de mită, o infracțiune de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și o infracțiune de instigare la divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Procurorii gorjeni au cerut instanței de judecată prelungirea arestului preventiv.

Potrivit procurorilor, în luna august 2018, „inculpatul S.S.I. a pretins de la martorul denunțător C.I. suma de 3.000 euro pentru a-l angaja la Primăria Comunei Albeni în funcția de asistent medical comunitar, asigurându-l că va interveni pe lângă comisia de examinare formată din subordonații săi asupra cărora avea influență, lucru pe care l-a și realizat, dovadă fiind faptul că a dispus să fie declarat admis, deși obținuse media finală de 5,61. Inculpatul a primit această sumă în data de 01.11.2018, anterior susținerii concursului menționat”.

Mită pentru plata stimulentului de risc
În vara anului 2020, primarul Stan, spun anchetatorii, a pretins de la asistenții medicali comunitari și asistentul social din cadrul Primăriei Comunei Albeni, o sumă de bani, fără a preciza cuantumul, lăsându-l la aprecierea acestora, pentru a întocmi deciziile pentru acordarea stimulentului de risc și a semna documentele înaintate Direcției de Sănătate Publică Gorj pentru finanțare, primind de la aceștia în data de 27.07.2020, după încasarea acestui stimulent, suma totală de 2.000 lei.

3.500 de euro pentru un post de șef
După patru luni, în data de 2.12.2020, „inculpatul a pretins și primit de la martorul denunțător C.F. suma de 12.000 lei, asigurându-l că va interveni pe lângă comisia de concurs pentru a fi declarat admis la concursul pentru ocuparea postului de buldoexcavatorist în cadrul Primăriei Comunei Albeni, traficându-și astfel influența asupra membrilor comisiei, subordonații săi”.
Tot în luna decembrie 2020, inculpatul a pretins suma de 4.000 euro și a primit 3.500 euro de la martorul denunțător T.A.C., asigurându-l că prin intervenția sa pe lângă comisia de concurs, constituită din funcționari ai primăriei, subalternii săi, asupra cărora avea influență, va promova concursul în postul de șef Serviciu V.S.U. în cadrul Primăriei Comunei Albeni, dispunând secretarului comisiei să-i remită martorului subiectele și rezolvarea acestora.
Și acuzațiile nu se opresc aici. În luna noiembrie 2017, „inculpatul a pretins și primit de la martorul denunțător S.F.C. suma de 5.500 lei pentru angajarea soției sale pe postul de consilier agricol în cadrul Primăriei Comunei Albeni, traficându-și influența asupra membrilor comisiei de concurs și a remis subiectele înainte de susținerea probei scrise”.

Trei luni de arest preventiv
Primarul Stan se află în arest preventiv de la sf ârșitul lunii iunie. „La data de 23.06.2022, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reținerea inculpatului S.S.I. pe o perioadă de 24 ore și a propus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile. Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea inculpatului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile. Urmare a contestației formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestului preventiv, măsură ce a fost prelungită succesiv, până la data de 21.09.2022”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here