Prima mea zi de școală

1852

Mă numesc Sara Gabriela Grindeanu. Am șase ani și cinci luni. Deși m-am născut la Constanța, la 17 aprilie 2013, mă consider că sunt gorjeancă. Părinții mei sunt gorjeni, iar eu locuiesc în Târgu-Jiu din primăvara anului 2017. Am mers doi ani de zile la Grădinița nr. 14 cu program normal situată pe str. Mioriței din Târgu-Jiu.
Astăzi e luni, 9 septembrie 2019. Mami Steliana mă trezește de dimineață și-mi spune: „Te rog să te trezești. Este ora 8. Azi este prima ta zi de școală, la clasa pregătitoare. Trebuie să te speli, să mănânci și să te îmbraci în uniforma școlară. Ghiozdanul este pregătit de aseară. „Supeeer. E prima mea zi de școală. În sfârșit sunt școlăriță!!! Ce bine-mi pare!!! Mă ridic repede din pat, fără să mai fac nazuri ca altă dată, mai ales în vacanță. Merg la baie și mă spăl pe dinți și pe față. Mamaie Dorina ne aștepta la bucătărie cu masa pusă. Eu iau micul dejun cu mami Steli, cu mamaia Dorina și cu tataie Gigi. Mergem la dormitor și mami Steli mă îmbracă în uniforma școlară. Ce bine îmi stă cu ea. Merg repede la oglinda ușii de la intrarea în sufragerie și mă admir singură. Deschid ușa și-i arăt și lui tataie Gigi, cât sunt de frumoasă. El rămâne plăcut surprins, mă ia în brațe, mă sărută părintește și-mi urează succes deplin la școală. Nu-i vine să creadă că sunt atât de mare. Dar nici mie!!! Tataie îmi face câteva fotografii.
Îmi iau ghiozdanul în spate și împreună cu mamaie, tataie și mami mergem la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din cartierul 9 Mai. În curtea școlii sunt mulți elevi din clasele 0 la a VIII-a. Cei mici au uniforme școlare și sunt însoțiți de părinți. Mă întâlnesc cu o parte dintre colegii de la grădiniță și ne povestim cum ne-am petrecut vacanța. Afară este cer senin și soare, dar nu atât de strălucitor ca pe timpul vacanței. De la difuzoarele instalate lângă o masă din partea de răsărit a școlii suntem invitați să ne apropiem. Formăm un fel de careu în jurul profesorilor adunați lângă zidul școlii. Un bărbat voinic vorbește la microfon. Ne spune că se numește Ovidiu Băluțescu și este directorul școlii.
Ne urează bun venit la școală și face o scurtă prezentare a profilului școlii și rezultatelor obținute până acum de elevii foarte buni la învățătură. Ne anunță că anul acesta toți elevii vor învăța doar într-un singur schimb, numai dimineața. Nu ca până acum, pe două schimburi. Prezintă noii profesori veniți în școală anul acesta. Anunță că sunt două clase pregătitoare, A și B. Eu sunt repartizată la clasa A, unde este învățătoare doamna Vănușcă Elena. Ne adunăm ca puii de pasăre în jurul ei. Ne conduce, alături de părinți, în sala de clasă. Este la parterul școlii, pe partea de sud. Pășesc sfioasă, dar și curioasă în sala de clasă. Vai ce frumoasă este. Este asemănătoare cu cea de la grădiniță, dar mult mai mare și mai înflorată. Sunt două șiruri de măsuțe, spre perete și spre geam. Pe fiecare șir sunt câte cinci rânduri cu trei măsuțe fiecare. La fiecare măsuță este și câte un scaun micuț cu spătar. Pe fiecare masă este un balon și niște caiete cu coperți colorate și o acadea. Pe un perete este și rățoiul Donald. În fața clasei, sub stema României este o tablă neagră de scris pe ea și un ecran alb. Pe ecran este proiectată, cu ajutorul unui videoproiector o imagine cu un câmp înverzit sub un cer însorit. La catedră sunt și două pupitre metalice de comandă.
Doamna învățătoare ne adună în fața clasei, iar tataie Gigi ne face o fotografie de grup. Vine și domnul director și se fotografiază cu noi. Ce fericită sunt. Părinții sunt ținuți afară, pe hol. Mai vine o mămică și face fotografii cu telefonul mobil. Mai ia și alte telefoane și face fotografii pentru alți părinți.
După ședința foto doamna ne trimite să ne așezăm în bănci așa cum vrem noi, apoi ne va așeza ea. Îi lasă și pe părinți să intre în clasă. Fiecare face fotografii cu telefonul pentru a deveni amintiri frumoase pentru prima zi de școală. Pe bancă găsesc o planșă pe care e trecut programul orar. Îl prezintă și doamna învățătoare. Pe un pliant, găsim informațiile necesare pentru începutul anului școlar. Îl prezintă și pe acesta doamna învățătoare, astfel:
1. Structura anului școlar 2019 – 2020
Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019)
având cursuri în perioada 9 septembrie – 25 octombrie, vacanță între 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, iar cursuri între 4 noiembrie – 20 decembrie 2019 urmând vacanța de iarnă în perioada 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020.
Semestrul al II-lea începe la 13 ianuarie și se termină la 12 iunie 2020) având o vacanță de primăvară în perioada 4 aprilie – 21 aprilie 2020. Vacanța de vară începe la 13 iunie și ține până la o dată din septembrie 2020 care se va stabili ulterior. Cursurile sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni.
2. Discipline școlare
Clasa pregătitoare cuprinde opt discipline școlare, repartizate pe parcursul a 19 ore săptămânal, astfel: Comunicare în limba română (CLR) = 5 ore; Matematică și explorarea mediului (MEM) = 4 ore; Dezvoltare personală (DP) = 2 ore; Arte vizuale și abilități practice (AVAP) = 2 ore, Muzică și mișcare (MM) = 2 ore; Limbă modernă (engleza) – prof. Murărița Cristina = 1 oră; Educație fizică și sport – prof. Ciuciu Loredana – 2 ore; Religie – prof. preot Popescu Ion = 1 oră.
3. Rechizite școlare
Pentru acest an școlar fiecare elev trebuie să aibă următoarele rechizite școlare:
1 caiet de desen, mic; 1 caiet de matematică și unul de dictando (liniate, copertate și etichetate); 1 vocabular sau carnețel de corespondență cu părinții; 1 stilou, 2 creioane grafice HB; creioane colorate; ascuțitoare; carioci; acuarele; pensule de diferite mărimi; 1 pahar de plastic; o cârpă de șters; riglă; gumă de șters; o foarfecă cu vârf rotunjit; lipici solid; plastilină și planșetă; aracet; hârtie glasată; cartoane colorate; mapă cu elastic; cutie din plastic pentru depozitare; sârmă plușată (pentru conturul literelor și al cifrelor); hârtie igienică/șervețele uscate; șervețele umede; echipament pentru educație fizică; prosopel pentru masă. Pentru clasă mai trebuie: hârtie xerox, marker, săpun lichid și prosop de bucătărie.
4. Sfaturi utile
Citiți-i copilului și cereți-i să vă povestească. Întrebați-l despre școală și arătați-vă interesați de ceea ce a învățat. Asigurați-vă că vine odihnit la școală. Stabiliți limite între timpul petrecut în fața televizorului, deoarece le inhibă dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare. Asigurați-i o alimentație sănătoasă acasă și la școală. Un măr, un fruct, o sticlă de apă sau ceai și un sandviș pregătit de dumneavoastră sunt suficiente și recomandabile pentru masa de la școală. Evitați să faceți comparații între propriul copil și alți copii, nici chiar între frați, deoarece fiecare are propria lui personalitate și propriul său ritm de dezvoltare. Comunicați în mod deschis, sincer și pozitiv cu doamna învățătoare. Implicați-vă în activitățile extrașcolare desfășurate. Aveți încredere în școală, în cadrul didactic și susțineți inițiativele acestuia, acceptându-i recomandările.
Doamna Elena Vănușcă, profesor de învățământ primar, încheie cu urarea de mult succes în noul an școlar. Părinții sunt sfătuiți să meargă să cumpere rechizitele școlare necesare nouă în acest an școlar, iar la ora 12 să vină să ne ia de la școală. La ora 12 au venit să mă ia tot cei care m-au adus dimineață la școală. Sunt foarte fericită. A fost prima mea zi de școală.
Acasă, după ce m-am schimbat de haine și m-am spălat am luat masa cu mamaie, tataie și mami Steli. Ce gustoasă a fost. Le-am povestit cum a fost la școală și că sunt supărată pe doamna că din banca a doua m-a așezat în ultima bancă și nu văd bine la tablă. Azi nu s-a scris pe ea, dar când se va scrie îmi va fi greu. După ce mâncăm mă ia tataie Gigi la calculator și scriem împreună această povestioară. Eu dictez și el scrie. Cândva, eu voi scrie și el îmi va dicta”.
A consemnat, Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here