Prima acţiune de la Baza Salvamont Runcu, Şase turişti, căutaţi de salvamontişti în Cheile Gropului

661

În acest week-end, salvamontiştii gorjeni au participat la  prima acţiune de salvare cu plecare din noua bază Salvamont din comuna Runcu. Aceştia au plecat în căutarea a şase turişti care porniseră în circuitul de canioane din Cheile Gropului din masivul Vâlcan şi nu se mai întorseseră. Din fericire, tinerii au fost găsiţi teferi. Potrivit directorului Salvamont, în ultimii 15 ani două persoane şi-au pierdut viaţa în zona Cheilor Gropului.

Trei băieţi şi trei fete au decis, sâmbătă după prânz, să parcurgă circuitul de canioane din Cheile Gropului din masivul Vâlcan. Circuitul este deosebit de spectaculos, fiind alcătuit dintr-o înşiruire de 6 cascade, cea mai înaltă fiind de peste 25 de metri, cea mai adâncă având circa 5 metri şi cea mai tehnică, “Toaia dracilor”, ce are o formă spiralată. După această cascadă întreaga cantitate de apă intră într-un tunel subteran şi valea rămâne seacă până la confluenţa cu râul Sohodol, sector cunoscut sub numele de Cheile Gropului Sec.
Duminică dimineaţa, observând că grupul nu s-a întors, reprezentanţii locaţiei unde erau cazaţi au alertat salvamontiştii de dispariţia acestora. „Am deplasat imediat în zonă o echipă de şase salvatori din Târgu-Jiu şi am redirecţionat către locul acţiunii şi echipa de salvatori aflată în patrularea de weekend şi care înnoptase în zona de creastă a munţilor Vâlcan. Dotarea şi plecarea salvatorilor s-a făcut de la postul salvamont Runcu, unul dintre cele 9 noi posturi salvamont intrate în folosinţa Serviciului public judeţean Salvamont Gorj în acest an. Din fericire, cei 6 tineri nu au avut parte de vreun eveniment grav, necunoscând zona au fost surprinşi de noapte, noapte pe care au avut şansa să o treacă cu bine; chiar dacă erau îmbrăcaţi în costumele de neopren, nu au avut hrană, surse de lumină sau posibilitatea de a face focul. Echipele de salvatori au intervenit pe ambele părţi ale canionului, turiştii, trei băieţi şi trei fete, fiind descoperiţi în partea inferioară, către Cheile Sohodolului, fără afecţiuni medicale, bucuroşi că reuşiseră să treacă cu bine peste o situaţie ce putea deveni oricând critică, terenul deosebit de accidentat, iar urşii sau viperele fiind întâlnite frecvent în acel perimetru”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Salvamont Gorj.
În ultimii 15 ani două persoane şi-au pierdut viaţa în zona Cheilor Gropului traseul necesitând bune cunoştinţe şi echipament de alpinism, costum de neopren şi o foarte bună condiţie fizică.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here