Prim-vicepreședintele ALDE Gorj contestă în instanță legalitatea Delegației Permanente a lui Dian Popescu

359

Nu numai Daniel Constantin, copreședintele ALDE, se pregătește să conteste în instanță legalitatea Delegaţiei Permanente a partidului, întrunită în vederea convocării congresului extraordinar al ALDE, ci a făcut-o, cu o săptămână în urmă, și un lider al alianței liberalilor și democraților de la Gorj. Dănuț Chirilă, prim-vicepreședinte al ALDE Gorj, provenit din aripa PC, cere la Tribunalul Gorj, prin două procese distincte, atât anularea actului administrativ respectiv, cât și suspendarea executării acestuia. Este de notorietate, de altfel, că Delegația Permanentă a ALDE Gorj, întrunită în februarie la Târgu-Jiu de către copreședintele Dian Popescu, a stârnit nemulțumiri în organizație, mai ales din partea foștilor conservatori.

Delegația Permanentă a ALDE Gorj, care a avut loc pe 20 februarie la Muzeul Județean din Târgu-Jiu, a creat tensiuni interne, deoarece întrunirea a fost decisă de către Dian Popescu “din bucată”, cei din conducerea organizației fiind anunțați abia în dimineața ședinței că aceasta urma să aibă loc câteva ore mai târziu. Mai mult, nici măcar copreședintele ALDE Gorj, Marius Borcan, nu cunoștea din timp ordinea de zi a Delegației Permanente, fapt care a stârnit nemulțumiri și votul negativ al acestuia. Cu toate acestea, chiar și fără votul lui Borcan, Delegația Permanentă, dirijată de către inițiatorul întrunirii, Dian Popescu, a reușit să voteze convocarea congresului extraordinar al ALDE la nivel naţional, în cadrul căruia se vroia elaborarea și votarea unui nou statut, dar şi votarea unui preşedinte unic. Se cunoștea, de altfel, că și la acel moment, ALDE avea doi copreşedinţi, pe Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, între cei doi lideri existând tensiuni și schimburi de replici publice, care arătau că parteneriatul dintre cei doi era pe cale de dispariție. În cadul întâlnirii respective, ALDE Gorj a validat şi preşedintele organizaţiei de femei, pe Mădălina Negrescu.

Două procese la Gorj, unul la București!
Rezoluția decisă de ALDE Gorj, a doua de acest fel din țară la acea dată, a fost însă atacată în instanță trei săptămâni mai târziu de către Dănuț Chirilă, prim-vicepreședinte al organizației județene. Chirilă s-a adresat Tribunalului Gorj, pe 15 martie, atacând legalitatea întrunirii acestei Delegații, știut fiind că o parte din delegați ar fi fost înscriși pe ultima sută de metri în partid, dar și rezoluția votată la această întâlnire.
Gestul lui Chirilă este urmat apoi chiar de către copreședintele ALDE, Daniel Constantin, care a atacat la rândul său documentul, lucru făcut public, ieri, de către Steluța Cătăniciu, prim-vicepreședinte al ALDE astfel: “Daniel Constantin a contestat legalitatea Delegaţiei Permanente a partidului, întrunită statutar în vederea convocării congresului extraordinar al ALDE. (..)Ce președinte poți să fii, să-ți dai în judecată propriul partid?! Până și în politică există lucruri care nu se fac”, a precizat Cătăniciu, știut fiind că la ședința de duminică Daniel Constantin și un grup de participanți a părăsit sala.

Borcan: “Și eu am părăsit sala”!
La Delegația Permanentă a ALDE de duminică, din Capitală, au fost trei reprezentanți ai ALDE Gorj, mai exact cei doi copreședinți, Dian Popescu și Marius Borcan, dar și senatorul Scarlat Iriza. Pe motiv că întrunirea nu este statutară copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente ALDE, însoţit de un grup de membri ai formaţiunii, şi denunţă reuniunea ca fiind nestatutară. Majoritatea celor care s-au aflat alături de Constantin sunt foşti membri ai Partidului Conservator, patru dintre aceştia ocupând funcţii, în prezent, de secretari de stat. Marius Borcan, copreședintele ALDE Gorj, a făcut același gest, și, la rândul său a părăsit sala.
“Când am văzut că domnul Daniel Constantin s-a ridicat și a plecat am făcut același lucru, și eu considerând că Delegația Permanentă respectivă nu este statutară. Din acest motiv și eu am părăsit sala”, a declarat, ieri, copreședintele ALDE Gorj, Marius Borcan, care susține că nu vede o ruptură în ALDE după cele întâmplate, ci doar o neînțelegere legată de stabilirea congresului partidului. “Sunt de părere și eu ca mai mulți colegi din țară că până la congresul care ar trebui să aibă loc în toamnă să se facă alegeri de jos în sus la structurile din teritoriu, toate având conduceri interimare”, a completat Borcan.
Copreședintele susține, de asemenea, că este total de acord cu demersul prim-vicepreședintelui Chirilă, deoarece Delegația Permanentă de la Gorj a fost nestatutară și în concluzie ilegală.
“Au fost multe lacune în organizarea Delegației Permanente, aceasta s-a întrunit din pripă, nu știa nimeni ordinea de zi, delegații și așa mai departe. Îl susțin pe colegul Chirilă în demersul său făcut în instanță”, a menționat Marius Borcan.
Acesta susține că majoritățile făcute cu PSD nu sunt puse în pericol, ALDE dorind să rămână la guvernare alături de PSD. “Transmit celor de la PSD să stea liniștiți, deoarece majoritățile nu sunt în pericol deoarece vream să continuăm proiectul respectiv în echipă. Îmi doresc ca situația internă din ALDE să se clarifice și să se organizeze totuși alegeri de jos în sus”, a conchis copreședintele de la Gorj.

Tăriceanu a stabilit Congresul în aprilie
Cu toate acestea, Delegaţia Permanentă a ALDE a decis, duminică, convocarea Congresului extraordinar al formaţiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului. Copreşedintele formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu, mai mult, a precizat, duminică, faptul că va candida pentru funcţia de preşedinte al ALDE. “Delegaţia Permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ţinut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat – n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii – 30 % din ponderea numărului de delegaţi va fi dată de numărul de membri ai organizaţiei, 30 % de rezultatele la alegerile locale şi 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare”, a precizat Tăriceanu. Potrivit acestuia, s-a pus problema organizării statutare a Delegaţiei Permanente Naţionale a ALDE.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here