Prevenirea Bolilor Transmise prin Alimente: Cinci Mesaje Cheie pentru Siguranţa Alimentaţiei

712

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj transmite o serie de mesaje populaţiei. Specialiştii DSP ne îndeamnă ca înainte de a pleca de acasă să cerem medicului sfaturi în privinţa diverselor boli la care putem fi expuşi în locul de destinaţie, precum şi privind vaccinurile sau alte măsuri de prevenire necesare.

Potrivit reprezentanţilor DSP, înainte de a porni la drum trebuie să ne asigurăm că avem în bagaje soluţie de rehidratare orală (SRO) şi orice alte medicamente de care putem avea nevoie pe durata călătoriei.
Cele cinci mesaje cheie pentru Siguranţa Alimentaţiei, pe care Direcţia de Sănătate Publică le promovează în această perioadă sunt: păstrarea curăţeniei; alimentele gătite trebuie să fie separate de cele crude; alimentele trebuie gătite cât mai bine; alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure; alegeţi apă şi alimente sigure.

Păstraţi curăţenia
Spălaţi-vă mâinile des şi întotdeauna înainte de manipularea şi consumul de alimente. Microorganismele periculoase sunt larg răspândite în sol şi apă sau sunt purtate de animale şi de oameni şi pot fi transferate pe alimente, prin intermediul mâinilor.
Când vizitaţi pieţe alimentare, să fiţi conştienţi de acest lucru atunci când atingeţi alimente crude şi, în special carne crudă, şi să vă spălaţi pe mâini după manipularea acestor produse alimentare. În aceste pieţe se găsesc  adesea animale vii care pot transmite o serie de boli, inclusiv gripa aviară. Prin urmare, evitaţi să vă apropiaţi prea mult de aceste animale sau să le atingeţi.

Alimentele gătite trebuie să fie separate de cele crude
Când frecventaţi tarabele de produse alimentare de pe stradă sau bufetele din hoteluri şi restaurante, asiguraţi-vă că alimentele gătite nu se află în contact cu alimente crude care le-ar putea contamina. Evitaţi orice alimente negătite, cu excepţia fructelor şi legumelor care pot fi curăţate sau decorticate. Felurile de mâncare care conţin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi maioneza de casă, unele sosuri şi unele deserturi (de ex., spuma) pot fi periculoase. Alimente crude pot conţine microorganisme periculoase, care, prin contact direct, pot contamina alimentele gătite. În acest mod, se pot reintroduce bacterii patogene în alimentele sigure, gătite.

Alimentele trebuie gătite cât mai bine
În general, trebuie să vă asiguraţi că mâncarea a fost bine gătită şi este fierbinte. Trebuie să evitaţi, în special, fructele de mare crude, carnea de pasăre care este încă roşie sau zeama este de culoare roz, precum şi carnea tocată / burgerii care sunt încă „în sânge”, deoarece acestea conţin bacterii periculoase. Microorganismele periculoase sunt distruse prin gătire corespunzătoare, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente modalităţi de a face ca alimentele să fie sigure. Cu toate acestea, este esenţial ca toate părţile produsului alimentar să fie bine gătite, adică să atingă temperatura de 70° C în toate părţile.

Alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure
Alimentele gătite, păstrate la temperatura camerei timp de mai multe ore, constituie un alt risc major de apariţie a bolilor transmise prin alimente. Evitaţi aceste alimente la bufete, în pieţe, în restaurante şi la vânzătorii ambulanţi, în cazul în care nu sunt păstrate fierbinţi sau la frigider/pe gheaţă. Microorganismele se pot multiplica foarte repede, dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Dacă produsele alimentare se păstrează la frigider/pe gheaţă (la temperaturi sub 5° C) sau fierbinţi (peste 60° C), dezvoltarea microorganismelor este încetinită sau oprită.

Alegeţi apă şi alimente sigure
Îngheţata, apa potabilă, cuburile de gheaţă şi laptele crud pot fi uşor contaminate cu microorganisme periculoase sau substanţe chimice, dacă sunt produse din ingrediente contaminate. Dacă aveţi dubii, evitaţi-le. Curăţaţi coaja tuturor fructelor şi legumelor pe care le consumaţi crude. Evitaţi-le pe cele cu coajă deteriorată, deoarece substanţele chimice toxice se pot forma în alimentele deteriorate şi mucegăite. Legumele verzi cu frunze (de ex., salata verde) pot conţine microorganisme periculoase, care sunt dificil de îndepărtat. Dacă aveţi dubii în privinţa condiţiilor igienice ale acestor legume, evitaţi-le. Dacă este disponibilă, apa îmbuteliată reprezintă alegerea cea mai sigură ca apă potabilă, dar întotdeauna verificaţi capacul, pentru a vă asigura că nu a fost deteriorat. Dacă aveţi dubii în privinţa siguranţei apei potabile, trebuie să o fierbeţi. Fierberea va distruge toate microorganismele periculoase. Dacă fierberea nu este posibilă, trebuie luate în considerare utilizarea filtrelor microporoase şi a agenţilor de dezinfectare, cum ar fi tabletele cu iod. Băuturile îmbuteliate sau altfel ambalate sunt, de obicei, sigure pentru a fi consumate.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here