Preţul energiei va creşte continuu după înfiinţarea celor două companii energetice naţionale

230

Companiile Electra şi Hidroenergetica vor înlătura rapid jucătorii mici din piaţa energetică, iar consecinţa va fi creşterea continuă a preţului energiei la consumatorul final, potrivit unui studiu elaborat de Universitatea Politehnică Bucureşti.

,,Cele două companii vor profita de poziţia lor de oligopol, înlăturând rapid restul actorilor mărunţi din piaţa de energie din România, consecinţa fiind o creştere continuă a preţului energiei la consumatorul final”, conform studiului. Analiza a fost realizată de Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii şi va fi prezentată miercuri într-o conferinţă de presă.

Studiul mai arată că generarea de resurse financiare pentru investiţiile viitoare din sector va deveni incertă, iar companiile energetice naţionale vor înregistra pierderi.

În plus, indicele de concentrare a pieţei producătorilor de energie va ajunge la nivel foarte ridicat, în timp ce alimentarea cu energie a României va fi tot mai nesigură, din cauza orientărilor strategice greşite, conform studiului.

Din Electra vor face parte complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea.

Împotriva înfiinţării celor două societăţi au fost iniţiate în instanţă mai multe procese, de către sindicaliştii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea şi acţionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica a fost amânată cu cel puţin şase luni, faţă de termenul anunţat de autorităţi, respectiv 1 iulie.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat la începutul lunii octombrie că speră ca până la sfârşitul anului autoritatea să ia decizia finală cu privire la înfiinţarea celor două companii energetice naţionale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here