Preşedintele SED LEX Gorj: „Returnaţi Poliţia Română, poliţiştilor!”

304

politistiSindicaliştii de la SED LEX Gorj nu privesc deloc cu ochi buni restructurările anunţate şi îi cer ministrului Traian Igaş să analizeze foarte bine situaţia, înainte să taie din personalul MAI.

Conform reprezentanţilor MAI, restructurările din poliţie fac parte din măsurile speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor. De la difuzarea acestei informaţii şi până în prezent, sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea şi şi-au argumentat poziţa lor faţă de problema disponibilizărilor. Greutăţile au fost resimţite de poliţişti şi de toţi angajaţii din sistemul de stat încă de anul trecut, când li s-au redus salariile cu 25 de procente; de atunci foarte mulţi s-au gândit chiar să părăsească sistemul, dacă au alternative mai bune, deoarece nu mai reuşeau să facă faţă cheltuielilor familiale. Totuşi, de aici şi până la a fi obligat prin lege să părăseşti sistemul e o cale lungă. Obligaţi fiind să plece din poliţie, prin restructurarea posturilor, poliţiştii se trezesc într-o situaţie extremă, pentru că, fie el salariul cât de mic, e mai bine cu el diminuat decât fără el. „Ce este mai rău? Să iei salariu mai mic sau să rămâi fără slujbă pe vremurile astea tulburi?”, întreabă Cristinel Globaşu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor SED LEX filiala Gorj. Răspunsul îl ştie toată lumea.

Rândurile poliţiştilor, îngroşate de dansatori, sportivi şi alte categorii

Dacă, într-adevăr, nu există altă soluţie şi este obligatorie restructurarea poliţiştilor, reprezentantul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor SED LEX filiala Gorj consideră că aceasta ar trebui făcută în urma unei riguroase analize. Totodată, sindicaliştii din SED LEX susţin că este „necesară şi oportună continuarea reorganiăzării profunde a poliţiei”, însă aceasta să fie făcută respectându-se legea. „Ca efect al propunerilor noastre s-ar vedea în sfârşit numărul real al poliţiştilor din MAI şi s-ar vedea că este o nevoie disperată de a se mări, urgent, numărul de poliţişti. În Hotărârea de Guvern 1040 din 28.10.2010, se precizează că avem un nr. de 434 poliţişti/jandarmi la 100.000 de locuitori. De asemenea se precizează că deficitul de poliţişti la începutul anului 2010 era de 13%. Având în vedere că în MAI sunt circa 54.000 de poliţişti şi 30.000 jandarmi, raportul dintre poliţişti şi jandarmi se poate stabili ca fiind de circa 17 poliţişti la 10 jandarmi, sau 273 de poliţişti şi 161 jandarmi la 100.000 de locuitori. Câţi dintre cei 273 de poliţişti au oare în fişa postului atribuţii de poliţie? Circa 100. Restul celor 173 de vajnici „poliţisti” la 100.000 de locuitori sunt în realitate: contabili, human resources, bucătari, gospodari, consilieri juridici, mecanici, secretare, handbalişti şi jucători de ping-pong de la Dinamo, căluşari şi cântăreţi de muzică populară de la casa de cultură, şoferi, etc”, preciza Cristinel Globaşu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor SED LEX filiala Gorj. În consecinţă, adaugă Globaşu, citând dintr-o scrisoare adresată ministrului Igaş: „mai înainte de a trece la nişte disponibilizări care doar vor agrava criza majoră prin care trece Poliţia Română, vă rugăm să returnaţi Poliţia Română Poliţiştilor!”

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here