Preşedintele CJAS ia taurul de coarne – Bondoc merge în comunele fără farmacii pentru a discuta cu primarii

369

La nivelul judeţului Gorj, din cele 104 farmacii existente, 83 funcţionează în mediul urban şi doar 21 în cel rural. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj caută soluţii pentru rezolvarea problemei legate de lipsa farmaciilor din unele localităţi rurale. În acest sens, însuşi preşedintele Daniel Bondoc se va deplasa în comunele aflate în această situaţie pentru a discuta cu primarii, după care va prezenta farmaciştilor o ofertă de la autorităţile locale în vedere deschiderii de puncte de lucru acolo unde sunt necesare.

Comparativ cu anul 2011, în acest an se observă o uşoară scădere a numărului de farmacii. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, această situaţie se explică prin solicitarea reprezentanţilor legali ai unor furnizori de medicamente de a înceta contractele cu CJAS pe motivul pensionării acestora sau a mutării reşedinţei în alt judeţ. Repartiţia în teritoriu a furnizorilor de servicii de medicamente este bună în mediul urban, fiind acoperite toate zonele; în mediul rural, însă, acoperirea este de doar o treime. Există anumite zone rurale care se află la o distanţă de 15-20 de kilometri de cea mai apropiată farmacie; în această situaţie se află localităţi precum: Roşia de Amaradia, Ţânţăreni, Văgiuleşti, Bolboşi, Ciuperceni, Bumbeşti-Piţic.

Întâlniri cu primarii din comunele fără farmacii
Preocupaţi de rezolvarea problemei lipsei farmaciilor din anumite zone rurale, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj au cerut sprijinul autorităţilor. Mai mult decât atât, preşedintele CJAS Gorj spune că de săptămâna viitoare se va deplasa personal în comunele unde nu există farmacii pentru a discuta cu primarii şi a găsi soluţii pentru rezolvarea problemei. Ulterior, vor avea loc discuţii şi cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor Gorj. “Probleme legate de lipsa farmaciilor există în mai multe zone rurale, nu doar în cele şase comune menţionate. Ne vom deplasa în fiecare localitate unde nu există farmacie şi vom discuta cu primarii şi le vom cere sprijinul pentru a deschide farmacii pe raza comunelor; autorităţile trebuie să-i sprijine pe farmacişti cu spaţii şi utilităţi pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Ulterior, vom avea o întâlnire cu cei de la Colegiul Farmaciştilor şi le vom face o ofertă pentru ca ei să-şi aleagă în ce comune vor să meargă”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. În acest an CJAS Gorj a încheiat contracte cu 75 de societăţi comerciale farmaceutice, care au 104 puncte de lucru deschise pe raza judeţului. La sfârşitul lunii decembrie se vor încheia contractele pentru anul viitor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here