Președintele Cartel Alfa Gorj, în Franța: Sindicatele mari din UE nu știu ce face Bankwatch aici! Le-am spus eu că aruncă banii primiți din Germania, pe hoteluri de lux!

1191

Președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu a fost la un seminar în Franța, acolo unde s-a întâlnit cu liderii organizațiilor sindicale și cu factori importanți din energie, Acesta a prezentat un material amplu cu situația energiei pe cărbune și faptul că CEO a plătit sume colosale pentru certificatele CO2, fapt care a afectat fundamental compania. Liderul a vorbit despre Gorj, județul monoindustrial care trăiește din industria carboniferă.

Iată tot materialul pe care l-a prezentat Alin Munteanu la seminarul care a avut loc, organizat de partea franceză care a asigurat și toate cheltuielile pentru toți cei invitați la această întrunire europeană.

”Cât de pregătit e județul Gorj pentru decarbonizarea sectorului energetic?
În ultimii 10 ani, CE Oltenia a plătit sume colosale pentru achiziția certificatelor de CO2, suma plătită a fost în jur de două miliarde de euro. Aceste sume plătite au avut un impact negativ în dezvoltarea societății, care nu a mai avut resurse necesare pentru investiții, retehnologizare, asigurarea unei baze competitive de echipamente de lucru, piese de schimb. Această povară a certificatelor de CO2 a condus la dezechilibrarea activității societății.
Renunțarea accelerată la producerea energiei electrice pe bază de cărbune va conduce la pierderea independenței energetice a României, lozinca UE este închideți voi capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune că vă livrăm energie noi produsă tot pe bază de combustibili solizi.
Planul de restructurare al CEO trebuie să fie rediscutat din perspectiva decalării termenelor privind închiderea capacităților de producere a energiei pe bază de lignit. Toate statele membre ale UE care în prezent au capacități de producere a energiei electrice pe bază de cărbune au decalat termenele privind oprirea acestor capacități ( a se vedea cazul Greciei care a prelungit cu 3 ani termenele convenite, Spania, Cehia, Ungaria, Bulgaria). Polonia și Germania au stabilit să continue să producă energie electrică pe bază de combustibili solizi până în 2040, respectiv 2049”.

România, singurul stat care își închide accelerat energia pe cărbune! Gorjul, în declin!
Alin Munteanu, în prezentarea sa: ”România este singurul stat care susține închiderea în ritm accelerat a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune.
Măsura susținută “orbește” de actualul guvern va conduce, în perioada 2023-2030 la o criză energetică în țara noastră.
Așa zisa dezvoltare, haotică, a energiei eoliene și fotovoltaice s-a dovedit a fi extrem de costisitoare, fapt ce s-a reflectat în facturile plătite de consumatori precum și în costurile cu dezechilibrele produse în sistem.
Activitățile de producție în județul Gorj au înregistrat un declin puternic în ultimii 15 ani, s-au închis un număr semnificativ de fabrici (fabrica de sticlă, fabrica de țigarete, fabrica de mobilă, fabrica de ciment, fabrica de bere, etc), s-a restrâns continuu activitatea de extracție a petrolului, gazelor naturale, a lignitului.
Diminuarea ponderii industriei la nivelul județului a condus la pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă.
Referitor la Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia SA pentru perioada 2021-2026, singurele măsuri care respectă termenele asumate prin acest plan sunt închiderea capacităților de producție a energiei pe bază de lignit, reducerea numărului de personal ca urmare a concedierilor colective din 2021, respectiv reducerea pe cale naturală urmare a pensionării.
Accelerarea închiderii grupurilor energetice de producere a energiei pe bază de lignit corelat cu nerealizarea grupurilor noi pe gaze prevăzute, va avea un impact negativ asupra adecvației și securității energetice la nivel național , efect multiplicat în ipotezele unor condiții meteorologice severe (vara perioadă de secetă, iarna temperaturi scăzute, lipsă vânt, probleme cu alimentarea gazelor naturale, etc) situație în care capacitatea lipsă la vârful de sarcină depășește capacitatea de import a rețelei electrice de transport si astfel SEN nu va mai dispune de resursele necesare acoperirii consumului de energie electrică , cu utilizarea la maxim a capacității transfrontaliere de import”.

România, importator net
În ultimul deceniu România nu numai că nu a reușit să-și majoreze capacitatea de producție de energie electrică, dar nici măcar nu a putut să o păstreze constantă, închizând unități fără a pune nimic în loc.
Statisticile europene arată că în perioada 2001-2020, parcul de producție de energie al României s-a micșorat cu 9% de la 19733 MW la 17900 MW. Rezultatul este că de trei ani România a devenit importator net de energie electrică. În acest moment, ca urmare a războiului din Ucraina, 10 țări membre ale Uniunii Europene au decis să-și amâne aplicarea Green Deal.
Este important să valorificăm și să dăm drumul la funcționarea tuturor grupurilor energetice pe cărbune, pentru a nu mai depinde de resursele energetice la nivelul UE, dar mai ales de importul de energie. Tranziția spre o energie curată este foarte importantă numai că trebuie să ținem cont că situația economică în România este la un anumit nivel de dezvoltare.
O tranziție justa pentru zonele carbonifere este imposibilă în România
La măsurile propuse pentru sectorul energetic și industrie intra și tranziția regiunilor carbonifere care s-au dezvoltat înainte de 1990 după care a urmat un declin al acestora. Începând cu anul 1997 și până în prezent în Bazinul carbonifer al Olteniei au fost concediați un număr de peste 75000 de salariați fără a se crea locuri de muncă durabile pentru persoanele concediate. În prezent în cadrul Complexului Energetic Oltenia lucrează peste 11600 persoane care vor fi afectate puternic de oprirea producției de energie pe bază de cărbune.
Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia pentru perioada 2021-2026 aprobat de U.E. vizează închiderea accelerată a grupurilor energetice pe cărbune până la 31.12.2025. După această dată vor rămâne 3 grupuri energetice în rezervă tehnică de capacitate, două la SE Rovinari și 1 grup la SE Turceni. Acestea vor fi menținute în rezervă până la 31.12.2030.
În planul de restructurare este prevăzută înlocuirea producției de energie pe bază de cărbune cu energie electrică produsă de noi capacități pe gaze și regenerabile (fotovoltaice). Din păcate lucrurile trenează și este puțin probabil ca până în anul 2026 să fie puse în funcțiune capacități care să înlocuiască capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune.
Din fondul de tranziție justă alocat României peste 2 miliarde euro vor ajunge în cele 6 județe din țară care vor trebui să reducă cel mai mult emisiile de dioxid de carbon (Gorj, Hunedoara, Galați, Mureș, Prahova, Olt). Din păcate, sumele alocate României din fondul de tranziție justă pot fi accesate numai în baza unor proiecte fezabile, trebuie adoptate planurile de tranziție peste ale fiecărui județ, iar lucrurile trenează și la acest capitol.
Pentru a evita decalajele care s-ar produce, România trebuie să prezinte la Bruxelles câte din măsurile propuse de comisie referitor la Pactul Verde European pot fi realizate în mod veritabil și în ce orizont de timp.
Discuția despre Pactul Verde European abia acum începe în Romania, autoritățile guvernamentale trebuie să renegocieze o tranziție care să se bazeze pe cât și cum poate duce țara. Altfel există riscul ca multe măsuri bune să rămână doar un discurs populist iar altele să se resimtă în prețuri, cum se întâmplă în prezent, prețurile la energie electrică, gaze, combustibil au explodat, pierderi de locuri de muncă pentru cei din zonele carbonifere și puternice nemulțumiri sociale.
Fără implicarea directă a Statului Român pentru dezvoltarea durabilă a județului Gorj perspectiva în zonă va fi sumbră și cu certitudine nu o să se creeze suficiente alternative economice pentru atenuarea impactului decarbonizării sistemului energetic”, a încheiat liderul.
M.C.H.

Pe lângă situația prezentată, Alin Munteanu le-a comunicat liderilor sindicatelor europene despre faptul că Bankwatch hătuiește prin acțiuni fără număr în Justiție, Complexul Energetic Oltenia: ”Vreau să vă spun că liderii și factorii din Franța nu știau de Bankwatch și ce nenorociri face aici. Ei ne-au promis că vor interveni în așa fel încât cei de la Bankwatch să nu mai primească finanțare. Le-am spu că activiștii acestui ONG le cheltuie banii pe hoteluri de lux, de 4,5 stele. O să solicit și sindicatelor din Germania să intervină în așa fel încât, Ministerul Mediului german să nu-i mai finanțeze. Oricum, cred că tot ce le-am spus va avea ecou, mai ales că și ei au probleme, dar cu Greenpeace. În scurt timp o să primesc și răspunsul lor”, a mai spus președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here