Premierul Ciucă: Brâncuși ne amintește mereu să nu uităm niciodată de unde am plecat

838

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un omagiu cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Șeful Executivului spune că operele sculptorului gorjean au devenit adevărate locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă, iar cultura românească i-a servit drept inspirație. Premierul a mai declarat că trebuie întregită recunoașterea internațională a operelor lui Brâncuși prin continuarea susținută a demersurilor pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Ziua Națională Constantin Brâncuși este un omagiu adus talentului de excepție al unui român care prin măiestria dălții sale a influențat radical sculptura mondială. Astăzi, după aproape un secol și jumătate de la nașterea sa, operele lui Constantin Brâncuși sunt expuse în marile muzee ale lumii, devenind adevărate locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă, confirmând valoarea inestimabilă a creației sale”, a transmis premierul.
Conform acestuia, chiar dacă vremurile în care a trăit l-au ținut departe de țară, sufletul i-a rămas puternic înrădăcinat în meleagurile pe care s-a născut. Geniu prin creația sa, Constantin Brâncuși a trăit cu modestia și simplitatea caracteristice țăranului român. Natura, spiritualitatea și folclorul românesc i-au fost muze și a făcut din atelierul său parizian un mic colț de Românie rurală.
„Toate acestea sunt un model demn de urmat și acum: să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu uităm niciodată cine suntem și, mai ales, să ne iubim întotdeauna țara. Constantin Brâncuși s-a stins cu regretul că va fi departe de țară și în eternitate. Și, pentru a-l parafraza pe însuși marele nostru sculptor, care spunea că „niciodată nu vom fi îndeajuns de recunoscători față de tot ceea ce ne-a dat pământul”, nimic nu poate fi îndeajuns pentru a-i mulțumi pentru arta sa și pentru cât de mult a iubit România. Ceea ce putem face, însă, este să întregim recunoașterea internațională a operelor sale prin continuarea susținută a demersurilor pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here