Premierii român și sârb au participat la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga-Nakovo

753

Premierii român, Victor Ponta, și sârb, Aleksandar Vucic, au participat sâmbătă la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga (județul Timiș) – Nakovo (Serbia), în prezența miniștrilor Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, al Apărării Naționale, Mircea Dușa, și a omologilor sârbi.
„Europa nu va fi întreagă până ce Serbia și celelalte țări din această regiune nu vor fi în UE. Ne leagă foarte multe lucruri; ne desparte o frontieră pe care acum vrem să o facem cât mai ușor de trecut. Aceste trei puncte de frontieră (Lunga, Valcani și Foeni) vreau să poată fi deschise azi. Vreau să legăm România de Serbia cât mai mult, prin infrastructură, prin relații economice. Știu foarte bine că din punct de vedere cultural suntem foarte bine legați”, a spus Victor Ponta.
Prim-ministrul României a afirmat că astăzi țara noastră are mult mai mulți prieteni în Europa decât se spunea în popor, că „cei mai siguri prieteni sunt Serbia și Marea Neagră”, dar își dorește ca Serbia să fie cel mai bun prieten. El a subliniat că între cele două țări trebuie să se dezvolte proiecte economice semnificative, între care o autostradă care să lege Belgradul de Timișoara.
„Există proiecte importante pe care trebuie să le dezvoltăm împreună, strategia Dunării, proiecte economice și unul pe care l-am gândit împreună cu premierul sârb Vucic și pe care-l vom pune în aplicare, al unei autostrăzi între Belgrad și Timișoara, pentru a avea relații economice mai dezvoltate. Asigur cetățenii de pe ambele părți ale graniței că cele două guverne își vor face datoria față de ei și că împreună vom fi mai apreciați și mai respectați. (…). Vreau să trăim cu toții cu gândul că vom izbândi în viață și că împreună vom fi mai puternici”, a afirmat Victor Ponta.
Cele trei puncte de trecere a frontierei vor funcționa în regim permanent.
Deschiderea mai multor puncte comune de trecere a frontierei pe raza județului Timiș a fost cerută în repetate rânduri de autoritățile sârbe și cele timișene, întrucât în zona riverană trăiesc zeci de mii de locuitori ai Banatului istoric care au rude de cealaltă parte a graniței. Riveranii români din mediul rural merg să lucreze în campaniile agricole în Serbia, iar sârbii vin la muncă în construcții, mai ales în sezonul estival.
Pe de altă parte, ruta prin Foeni (România) — Jasa Tomici (Serbia), cunoscută ca fiind vechiul drum imperial spre Viena, este cea mai scurtă relație rutieră între Timișoara și Europa Centrală. (AGERPRES)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here