Prejudicii de zeci de milioane de lei, depistate de Garda Financiară Gorj

398

ControaleAnul 2011 a fost unul extrem de bogat în acţiuni de control, dosare penale şi amenzi aplicate de către comisarii Gărzii Financiare Gorj. Conducerea instituţiei şi-a prezentat raportul pe anul anterior, un raport stufos care, încă o dată, scoate la lumină gradul de evaziune fiscală de la nivelul judeţului nostru.

Astfel, pe parcursul anului precedent au fost efectuate un număr de 1.621 de acţiuni de control, încheiate cu 801 amenzi aplicate în valoare totală de 1.124.800 de lei. Din totalul sancţiunilor contravenţionale, au fost încasate 783 de amenzi ce cumulează 883.750 de lei. Datorită neregulilor grave constatate în urma controalelor la faţa locului, comisarii gorjeni ai Gărzii Financiare au dispus suspendarea activităţii pentru 54 de unităţi. De asemenea, către organele de cercetare penală au fost înaintate nu mai puţin de 109 sesizări penale pentru un prejudiciu total adus bugetului de stat de 16.364.698 de lei.

2011, mai prolific

Valoarea bunurilor confiscate în anul 2011 a fost de 248.935 de lei, bunurile predominante fiind produsele de tutun, băuturile alcoolice, legumele şi fructele, carnea şi preparatele din carne, produse de morărit şi panificaţie. “Faţă de anul 2010, rezultatele specifice privind prevenirea şi combaterea evaziunii şi fraudei fiscale, au cunoscut o creştere semnificativă, numărul de cazuri de evaziune şi fraudă fiscală instrumentate fiind în creştere cu 30% (109 cazuri în anul 2011 faţă de 84 în 2010), iar sumele constatate ca fiind sustrase de la plata către bugetul de stat şi care constituie prejudiciu în respectivele dosare sunt cu 38% mai mari (16.364.698 lei în anul 2011 faţă de 11.868.085 lei finante 2 (1)în anul 2010)”, a declarat Dragoş Manta, purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare Gorj. Pe domenii de activitate, cele mai multe sesizări înaintate organelor de cercetare penală au fost pentru comerţ en-gross şi en-detail (32 de sesizări), prestări service (18 sesizări), construcţii civile şi industriale (12 sesizări), materiale de construcţii, transporturi de mărfuri şi persoane (câte 10 sesizări). De asemenea, pe parcursul anului trecut, s-au mai înaintat sesizări penale şi pentru alte domenii precum exploatarea lemnului, achiziţii intracomunitare şi importuri, alimentaţie publică şi turism, deşeuri industriale reciclabile, cereale şi panificaţie, jocuri de noroc şi materiale preţioase.

Colaborări cu alte instituţii

Pentru realizarea sarcinilor şi a obiectivelor, Garda Financiară Gorj a desfăşurat atât acţiuni proprii, cât şi în colaborare cu alte instituţii judeţene cu atribuţii de control precum Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Biroul Judeţean pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Muncă, Autoritatea Rutieră Română, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor. “De asemenea, Garda Financiară Gorj a primit numeroase solicitări din partea altor instituţii, în principal Parchet, Poliţie, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), fapt pentru care un volum important de timp de lucru şi număr de personal a fost alocat acestor controale, verificările efectuate fiind caracterizate printr-un grad ridicat de complexitate. Astfel, din cele 1.621 de controale efectuate de instituţia noastră în cursul anului 2011, 288 au fost efectuate în colaborare sau la solicitarea altor instituţii şi anume 161 la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi structurilor subordonate, 83 de lucrări s-au făcut la solicitarea organelor de Poliţie, alte cinci la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi 5 lucrări la solicitarea DNA, 4 la solicitarea ONPCSB”, a mai spus reprezentantul Gărzii Financiare Gorj, Dragoş Manta.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here