Pregătiri pentru vaccinarea antigripală – DSP a început catagrafierea gorjenilor vizaţi pentru imunizare

139

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au început pregătirile pentru demararea campaniei de vaccinare antigripală. Deocamdată nu se ştie data exactă a începerii campaniei, dar DSP Gorj a trecut la catagrafierea persoanelor ce urmează a fi vaccinate.

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2012-2013, ar trebui să înceapă în scurt timp, după cum susţinea ministrul Sănătăţii. În judeţul nostru nu se ştie când se vor primi dozele de vaccin. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au început catagrafierea populaţiei. „Deocamdată noi am demarat catagrafierea populaţiei, pentru a vedea exact de ce număr de doze avem nevoie. Nu ştim când vom primi vaccinurile, dar există informaţii conform cărora Ministerul Sănătăţii va achiziţiona un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2012-2013. Vaccinurile vor veni din străinătate, nemaifiind produse de Institutul Cantacuzino”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Categorii de persoane vizate de campanie
Ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar.
Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor medicale, imunizarea populaţiei trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. De asemenea, trebuie precizat că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou şi la proteine de găină. Durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Campania precedentă, întreruptă înainte de final
Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2011-2012 a fost sistată când era în plină desfăşurare. Vaccinul antigripal pentru sezonul 2011-2012 a cuprins trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Ministerul Sănătăţii a decis sistarea campaniei, la mijlocul lunii ianuarie 2012, pe motivul descoperirii unor neconformităţi. Anul trecut, la nivelul judeţului nostru au fost imunizate antigripal aproximativ 8.000 de persoane, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here